International

Cine va prelua puterea după Kim Jong-Un? Coreea de Nord ar putea avea prima femeie Lider Suprem din istoria sa

Kim Jong Un și fiica sa, Ju Ae, sursă foto SkyNews
sursă foto SkyNews

Cu tânăra sa fiică alături de el la două evenimente militare spectaculoase din ultima săptămână, Kim Jong Un a spus lumii două lucruri – familia Kim va conduce Coreea de Nord pentru încă o generație și va avea arme nucleare pentru a se asigura că nimeni nu va putea contesta acest lucru.

Fetița – despre care se crede că este al doilea copil al lui Kim, Ju Ae, și are în jur de 9 ani – s-a alăturat liderului nord-coreean și soției sale la un banchet strălucitor la o cazarmă militară din Pyongyang, marți seara.

O zi mai târziu, ea a privit cum cel puțin 11 rachete balistice intercontinentale (ICBM) au defilat prin Piața KIm Il Sung din capitala nord-coreeană.

„Prin includerea ostentativă a soției și fiicei sale, Kim dorește ca observatorii din țară și din străinătate să vadă dinastia familiei sale și armata nord-coreeană ca fiind irevocabil legate”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul, conform CNN.

Faceți cunoștință cu familia Kim

Domnia familiei Kim în Coreea de Nord datează din 1948, când Kim Il Sung a venit la putere în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Când Kim Il Sung a murit în 1994, fiul său Kim Jong Il a preluat controlul – iar când Kim Jong Il a murit, în decembrie 2011, fiul său Kim Jong Un a venit la putere.

Observatorii occidentali cred că Kim Jong Un are trei copii și că Ju Ae este copilul mijlociu, deși acest lucru nu poate fi verificat de nimeni din afara Coreei de Nord. Rapoartele mass-mediei nord-coreene despre evenimentele militare din această săptămână o descriu pe Ju Ae ca fiind copilul „respectat” și „iubit” al lui Kim.

Starul american de baschet Dennis Rodman a dezvăluit că Kim avea un copil pe nume Ju Ae atunci când a vizitat Pyongyang în 2013, declarând ulterior pentru The Guardian: „Am ținut-o în brațe pe Ju Ae, copilul lor, și am vorbit și cu (soția lui Kim)”.

Vârsta bebelușului pe care Rodman l-a ținut în brațe pare să se potrivească cu vârsta fetiței de la evenimentele din această săptămână.

Nu este puțin cam devreme pentru un succesor?

Există un precedent istoric pentru ca Kim să-și identifice succesorul atât de devreme, deoarece așa a procedat tatăl său, Kim Jong Il, cu el, a declarat Cheong Seong-chang, analist senior la Institutul Sejong din Coreea de Sud.

„Se știe că Kim Jong Il le-a spus consilierilor săi că Kim Jong Un va fi succesorul său în timp ce cânta un cântec numit „Footsteps” pentru a-l lăuda pe Kim Jong Un la cea de-a 8-a aniversare a sa”, a spus Cheong. Cu toate acestea, el a adăugat că lumea exterioară nu a fost la curent cu acest lucru la momentul respectiv.

„Zvonuri și speculații au circulat mult timp că primul fiu al lui Kim Jong Il, Kim Jong Nam, sau al doilea fiu, Kim Jong Chol, ar fi succesorul”, a spus Cheong.

Când a intrat în centrul atenției fiica lui Kim?

Speculațiile potrivit cărora Ju Ae ar fi succesorul lui Kim au apărut în noiembrie anul trecut, când mass-media de stat a publicat imagini cu ea și Kim inspectând o rachetă balistică nord-coreeană înainte de un test de lansare.

Parlamentarul sud-coreean și secretarul Serviciului Național de Informații Yoo Sang-bum a declarat după acea lansare că se credea că fata este Ju Ae.

Presa de stat nord-coreeană a publicat mai târziu în aceeași lună un articol cu imagini cu Kim și fiica sa, descriind-o ca fiind copilul său „cel mai iubit”, a declarat Cheong.

Imagini din presa nord-coreeană au arătat-o, de asemenea, pe fată vizitând o fabrică de rachete împreună cu tatăl ei, aproape de sfârșitul anului 2022.

Cazul succesiunii

Cheong a declarat că este convins că apariția fetei la evenimente recente și modul în care este menționată în mass-media de stat arată că este pregătită să îi succeadă tatălui său.

Ziarul de stat Rodong Sinmun o menționează pe fată înaintea soției lui Kim în articole și folosește adjectivele „iubită” și „respectată” pentru a transmite asupra ei un statut special, a spus el.

„Începutul acestui cult al personalității pentru Kim Ju Ae sugerează că, chiar dacă nu i s-a acordat încă (statutul de) succesor oficial… ea este de facto desemnată succesor”, a spus Cheong.

El a adăugat că, dacă fata va reuși să-i succeadă tatălui său, va avea nevoie de sprijinul armatei.

Punerea ei în prim-plan la evenimentele militare de la o vârstă fragedă îi va permite să își stabilească credibilitatea în rândul armatei în timp, a spus Cheong.

Sau este doar o manevră de PR?

Alți observatori nu sunt convinși de evenimentele din Coreea de Nord.

Aparițiile sale recente pot fi pur și simplu o modalitate de a redirecționa atenția lumii înapoi către armata Pyongyangului, după ce s-a instalat oboseala publicului în urma unui an de teste record de rachete, a declarat Chun In-bum, un general sud-coreean în retragere.

„Cred că nord-coreenii fie s-au împiedicat, fie și-au dat seama că aceasta este o modalitate de a atrage atenția internațională. Și astfel, cu tot interesul care se acumulează, se distrează”, a spus el.

„De-a lungul istoriei lor de șapte decenii, succesorii lor au fost întotdeauna un mister pentru noi. De ce și-ar schimba acum modul de operare? Așa că, dacă ar fi să pariez 5 dolari, aș spune că ea nu este succesoarea”, a spus Chun.

Și cum rămâne cu acele rachete?

Deși există încă multe dezbateri cu privire la Ju Ae, nu există prea multe îndoieli cu privire la dorința tatălui ei de a avea suficientă putere militară pentru a-și menține familia la putere.

Afișarea a cel puțin 11 rachete balistice intercontinentale (ICBM) Hwasong-17 miercuri seara arată că armata nord-coreeană dă curs apelului lui Kim de la sfârșitul anului 2022 pentru o „creștere exponențială” a arsenalului nuclear al țării sale ca răspuns la ceea ce el susține că sunt amenințări din partea Coreei de Sud și a Statelor Unite.

Ankit Panda, expert în politică nucleară la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat pe rețelele de socializare că, dacă fiecare dintre aceste rachete ar fi echipată cu mai multe focoase nucleare, ar putea reprezenta un volum suficient pentru a copleși apărarea împotriva rachetelor balistice a SUA.

Combustibil solid vs. combustibil lichid

După Hwasong-17 în parada de miercuri seară au urmat exemple de ceea ce analiștii cred că ar putea fi o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid, un pas înainte în tehnologie față de Hwasong-17 cu combustibil lichid.

Rachetele cu combustibil lichid necesită mai mult timp pentru a fi pregătite pentru lansare; rachetele cu combustibil solid sunt gata de lansare la un moment dat.

„Dacă acesta este cazul, aceasta oferă (Coreei de Nord) mai multă mobilitate, flexibilitate, letalitate și așa mai departe”, a declarat Chun, fost general sud-coreean.

Rachetele cu combustibil solid pe lansatoare mobile ar oferi regimului Kim „capacitatea de a ataca un adversar cu foarte, foarte puțin avertisment prealabil”, a spus Chun. „Este un scenariu cu adevărat înfricoșător”.