Actual International

Susținător al lui Putin, grupul Wagner a primit din Coreea de Nord un transport de arme, pe frontul din Ucraina

Susținător al lui Putin, grupul Wagner a primit din Coreea de Nord un transport de arme, pe frontul din Ucraina
express.co.uk

Armata ucraineană primește susținere militară din Statele Unite și Europa. Iată că și Rusia, prin intermediul grupului Wagner PMC, beneficiază de ajutor armat din partea Coreei de Nord. Menționăm că Grupul Wagner, cunoscut și sub numele de PMC Wagner – Compania militară privată Wagner, este o organizație paramilitară rusă, o rețea de mercenari sau o armată privată de facto a președintelui rus Vladimir Putin.

Susținător al lui Putin, grupul Wagner a preluat din Coreea de Nord un transport de arme, pe frontul din Ucraina

Potrivit unui raport de joi, 22 decembrie 2022, grupul Wagner PMC a preluat un transport de arme în Ucraina din Coreea de Nord. Reuters a relatat că sursa lor de informare a fost un înalt oficial al administrației americane.

Respectiva sursă anonimă a declarat pentru agenția de presă citată anterior:

„Putem confirma că Coreea de Nord a finalizat o primă livrare de arme către Wagner, care a plătit pentru echipament. Luna trecută, Coreea de Nord a livrat rachete de infanterie și rachete în Rusia pentru a fi folosite de Wagner”.

„Suntem îngrijorați de faptul că Coreea de Nord plănuiește să livreze mai multe echipamente militare către Wagner.”

După evaluarea situației, această acțiune nu va schimba totuși dinamica pe câmpul de luptă ucrainean, spun analiști americani.

Distribuția armamentului nord corean în Ucraina va fi dezbătută în fața Consiliului de Securitate, tocmai pentru faptul că statul Coreea de Nord pare să fi încălcat rezoluția Consiliului de Securitate al ONU.

Experții în armament spun că statul nord coreean deține deja nu doar arme cu rază scurtă de acțiune, ci și rachete balistice capabile să lovească ținte oriunde pe planetă.

Se presupune că Evgheni Prigojin, șeful Wagner PMC, ar avea o mare parte din armata sa privată de mercenari care operează în conflictul ucrainean. Iar Vladimir Putin se bazează din ce în ce mai mult pe acest aliat al său.

După ce Rusia a anexat Crimeea în 2017, grupul Wagner a fost adăugat pe o listă neagră a comerțului. Noile restricții dezvăluite miercuri 21 decembrie 2022, de către administrația Biden, au relevat înăsprirea exporturilor de tehnologie către organizații precum cea a lui Prigozhin. Prin urmare, Wagner PMC, clasificat ca utilizator final militar, va avea redus accesul la echipamente IT, scrie presa externă.