Actual Economic

Ciucă a decis: un bilanţ pentru liniştea coaliţiei. Toţi miniştrii au trecut clasa

Ciucă a decis: un bilanţ pentru liniştea coaliţiei. Toţi miniştrii au trecut clasa

Un mesaj lung plin de realizări. Nimeni nu e supărat pe nimeni.Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj, luni, cu un bilanţ al guvernării, după primele şase luni, despre evaluarea de etapă a membrilor Cabinetului. Se declară mulţumit şi bucuros să constate ca fiecare membru al Cabinetului a abordat cu multă seriozitate angajamentul de îndeplinire a ţintelor, jaloanelor şi reformelor din PNRR. El spune că modul în care resursele naţionale şi europene au fost utilizate în beneficiul oamenilor şi dezvoltării comunităţilor este un alt criteriu care a stat la baza evaluării echipei guvernamentale. Premierul anunţă că ”evaluarea de etapă a membrilor Cabinetului am făcut-o pe baza a zece criterii obiective raportate la aşteptările cetăţeanului şi societăţii româneşti”.

Ciucă a decis: un bilanţ pentru liniştea coaliţiei. Toţi miniştrii au trecut clasa

”Am preluat responsabilitatea guvernării în urmă cu şapte luni, într-un moment în care economia era afectată de doi ani de pandemie, iar românii aveau nevoie de măsuri ferme care să le aducă siguranţă. Am trecut împreună peste criza sanitară, am stabilizat criza energetică, iar acum gestionăm şi avem sub control efectele pe care România, asemenea multor state, le resimt ca urmare a războiului din Ucraina. Am acţionat coordonat la nivelul Guvernului şi Coaliţiei de Guvernare, în strânsă colaborare cu preşedintele României.  Programul de Guvernare cu care am pornit la acest drum are ca principii de bază transparenţa, rezilienţa, stabilitatea, echitatea şi eficienţa, prin aplicarea cărora punem în centrul preocupărilor noastre cetăţeanul, a declarat premierul Nicolae Ciucă în mesajul său.

Prezentăm pe scurt realizările prezentate de premierului Nicolae Ciucă în mesajul său legat de bilanţul cabinetului său.

Utilizarea cât mai eficientă a fondurilor europene şi naţionale, apărarea intereselor românilor şi României la nivelul Uniunii Europene, NATO şi în relaţia cu partenerii noştri strategici, respectarea principiilor de integritate şi moralitate au fost şi continuă să fundamenteze acţiunile Guvernului.

– Sprijin pentru România, programul în valoare de 17,3 miliarde de lei, completează măsurile de protejare a cetăţenilor şi economiei de efectele crizelor multiple.

– România este astăzi o ţară sigură şi stabilă social, economic şi politic, pregătită sa depăşească cu bine efectele crizelor cu care ne confruntăm. Niciodată România nu a fost mai apărată decât este acum ca stat membru NATO şi UE.

– Împreună cu societatea civilă, cu autorităţile locale, sprijiniţi de comunitatea europeană si instituţiile internaţionale, au reuşit să ofere adăpost şi sprijin pentru mai mult de 1,4 milioane de ucraineni care au fugit din calea războiului si s-au adăpostit temporar sau au tranzitat România.

Creşterea preţurilor la produse de bază, carburanţi şi energie ar fi fost şi mai acut resimţită în lipsa intervenţiei Guvernului. Am introdus măsuri de compensare şi stabilizare a preţului la energie electrică şi gaze naturale. Românii care au nevoie de protecţia statului primesc deja vouchere sociale pentru achiziţionarea de alimente si produse de bază.

 – Creşterea preţurilor la produse de bază, carburanţi şi energie ar fi fost şi mai acut resimţită în lipsa intervenţiei Guvernului. Am introdus măsuri de compensare şi stabilizare a preţului la energie electrică şi gaze naturale. Împreună cu mediul privat ne-am asumat reducerea/stabilizarea preţului la benzină şi motorină si eliminarea acţiunilor speculative din piaţa carburanţilor.

– Am încurajat mediul privat să menţină locurile de muncă şi să creeze altele noi pentru a înlătura riscul şomajului.

– Am crescut salariul minim pe economie şi am acordat facilităţi antreprenorilor să facă încă o majorare, oferind facilitatea suspendării impozitului şi contribuţiilor.

– Am crescut pensiile şi drepturile sociale, iar în această lună cei mai mulţi dintre pensionari vor primi un sprijin financiar de 700 de lei care sa-i ajute in aceasta perioada marcata de creşterea preţurilor.

– Am majorat valoarea tichetelor de masă, a normei de hrană pentru pacienţii din spital, iar pentru copiii şi tinerii aflaţi sub protecţia autorităţilor vom aloca fonduri mai mari pentru îngrijirea lor.

– Studenţii şi elevii vor fi încurajaţi şi susţinuţi, prin măsuri guvernamentale, să-şi continue studiile.

– Suntem Guvernul care a alocat cel mai mare buget de investiţii din ultimii 32 de ani, a crescut absorbţia fondurilor europene cu 7% şi pregăteşte mobilizarea a peste 90 de miliarde de euro fonduri europene”, spune premierul.

Este nevoie să consolidam ceea ce am reuşit până acum, iar stabilitatea socială, economică şi politică sunt fundamentale pentru continuarea obiectivelor noastre.

– Am finalizat în urmă cu câteva zile toate documentele necesare care vor permite României să beneficieze în următorii ani de cele peste 44 de miliarde de euro fonduri europene, prin Politica de Coeziune. Înseamnă finanţări generoase pentru transport si infrastructură, investiţii in comunităţile locale care sa îmbunătăţească viaţa oamenilor si, pentru prima dată, un program operaţional dedicat îmbunătăţirii sistemului de sănătate.

– Operaţionalizarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă este urmată de accesarea celor aproximativ 30 de miliarde de euro. Am semnat deja proiecte, cel mai important fiind pentru începerea Autostrăzii Moldova, aşteptată de români zeci de ani. Transmiterea primei cereri de plată in valoare de 3 miliarde de euro, îndeplinirea ţintelor si jaloanelor asumate pentru trimestrul 2 şi pregătirea celei de a doua cereri de plata pentru a fi transmisa in luna octombrie oferă perspective certe că vom reuşi să atragem în acest an 10 miliarde de euro prin acest mecanism de finanţare.

– Încurajăm investiţiile cu impact major în economie, în valoare de peste 1 miliard de lei, sprijinim transportatorii şi distribuitorii din domeniul rutier, afectaţi de criză. Facilitam accesul la finanţare firmelor care doresc sa-si extindă activitatea, precum si start-upurilor, prin programe de acordarea a garanţiile al căror plafon, in acest an, este de 7,5 miliarde de lei.

– Am repus agricultura şi industria alimentara între priorităţile Guvernului. Am sprijinit fermierii, maximizând potenţialul agriculturii prin măsuri care urmăresc lanţul de producţie până la procesare şi comercializare. Investiţiile străine directe au crescut cu 34% în primele patru luni ale acestui an comparativ cu anul trecut validează încrederea investitorilor în economia naţională şi confirmă măsurile luate de Guvern.

– Noua Lege offshore şi investiţiile în energie fac posibilă exploatarea   resurselor de gaze naturale din Marea Neagră şi a celor de mare adâncime din judeţul Buzău. Prin exploatarea resurselor din platoul continental al Mării Negre care aparţine României, vom ajunge să asigurăm 90% din necesarul de consum.

– Aprobarea de către Guvern a Cloud-ului Guvernamental este un pas decisiv in aceasta directie. Sa dezvoltăm infrastructura. Să facem o tranziţie energetică inteligentă care să-i protejeze pe consumatori. Să considerăm educaţia şi inovarea priorităţi naţionale şi să le finanţăm ca atare. Sa modernizam, consolidam si dezvoltam sistemul de sănătate.

În finalul mesajului său, premierul Nicolae Ciucă menţionează că în continuare rămân la fel de importante pentru fiecare membru al echipei guvernamentale respectarea criteriilor de integritate şi de transparenţă.