Diverse

Ciudățenie la o grădină zoologică. Unei bătrâne leoaice îi crește o coamă în jurul gâtului ca la un leu tânăr și viguros

Ciudățenie la o grădină zoologică. Unei bătrâne leoaice îi crește o coamă în jurul gâtului ca la un leu tânăr și viguros
Foto: Topeka zoo.jpg

 O leoaică în vârstă de 18 ani a nedumerit personalul unei grădini zoologice din Kansas după ce i-a crescut o „coamă ciudată, specifică adolescenților”, după ce ultimul leu mascul din grup a decedat.

Uitându-te la Zuri, ai crede că este un leu tânăr și viguros căruia îi crește pentru prima dată coama, când, de fapt, este o leoaică de 18 ani. Prin urmare, coama din jurul gâtului ei este destul de neobișnuită; foarte puține cazuri similare fiind raportate în trecut.

Se pare că leoaicei a început să îi crească o coamă la scurt timp după ce ultimul leu mascul de la grădina zoologică Topeka din Kansas a murit, în octombrie 2020. Deși îngrijitorii grădinii zoologice nu cred că există vreo legătură între lipsa unui leu mascul și coama lui Zuri, aceștia recunosc că leoaica a devenit mai combativă de când i-a crescut noua blană, mârâind și răcnind mai des decât înainte.

„Nu cred că există vreun motiv evolutiv pentru acest lucru, fie că este vorba de lipsa masculilor, fie de o concurență prea mare cu alte femele sau ceva de genul acesta”, a declarat Kris Everatt, un cercetător în domeniul conservării, pentru Live Science. „Cred că este doar un eveniment întâmplător”.

Dar curatorul lui Zuri, Shanna Simpson, crede că există o legătură între moartea lui Avus, ultimul leu mascul de la grădina zoologică Toopeka, și coama ciudată a leoaicei.

„Ea simte că trebuie să-și protejeze mândria, așa că testosteronul ei crește”, a declarat Simpson pentru CJ Online. „Și bum!, ea are mai multă blană în jurul gâtului”.

Grădina Zoologică Topeka nu a efectuat încă niciun test hormonal pentru Zuri, dar toate rezultatele testelor standard au ieșit normale, așa că nu există niciun motiv să suspectăm că coama ei este rezultatul vreunui tip de cancer sau al vreunei alte afecțiuni grave. Un dezechilibru hormonal ar putea fi cauza, având în vedere vârsta ei înaintată, dar grădina zoologică nu intenționează să efectueze teste invazive doar pentru a fi siguri.

„Nu avem niciun motiv să credem că este nesănătoasă în vreun fel, din cauza aceastei coame false”, a declarat Simpson. „Doar că arată foarte ciudat”.

În 2016, cazurile de leoaice sălbatice din Botswana cărora le cresc coame impresionante au ajuns pe prima pagină a ziarelor internaționale. Au mai existat cazuri în 2011 în Africa de Sud și un caz din 2018 la grădina zoologică din Oklahoma City, însă femelele cărora le cresc coame sunt considerate extrem de rare.