Actual Social

Clarificări privind deducerea personală suplimentară. Cei 100 de lei nu se adaugă la salariul net al angajatului-părinte

Clarificări privind deducerea personală suplimentară. Cei 100 de lei nu se adaugă la salariul net al angajatului-părinte
lugera.ro

Deducerea personală suplimentară nu înseamnă că angajatul (adică părintele) primește 100 de lei în plus la salariul net. În realitate, aplicarea deducerii înseamnă o creștere destul de mică a salariului net.

Ce reiese din Codul Fiscal

Potrivit Codului Fiscal, începând cu veniturile lui 2023, deducerea personală are două componente, respectiv:

  • deducerea personală de bază,
  • deducerea personală suplimentară.

Iar, fiecare dintre ele se acordă după reguli proprii, cea suplimentară acordându-se unuia dintre părinții angajați pentru copilul sau pentru fiecare copil, după caz, care este înscris în sistemul de învățământ.

Ce reprezintă, de fapt, cei 100 de lei

Dar, în contextul acestor noi deduceri suplimentare, care nu se aplicau înainte de 2023, s-a vorbit destul de mult despre cuantumul fix al acestei deduceri pentru fiecare copil școlarizat – suma de 100 de lei, fără să se spună însă ce reprezintă acești 100 de lei, de fapt.

Prin urmare, mulți părinți au fost informați, în mod eronat, că ar avea dreptul la 100 de lei în plus la salariul net. Realitatea este că suma pe care o câștigă angajatul-părinte la salariul net este mult, mult mai mică decât majoritatea și-au imaginat.

Deducerea personală, pe înțelesul tuturor

Pentru a putea înțelege beneficiul real al părinților de pe urma aplicării acestei deduceri personale, mai întâi trebuie înțeles ce înseamnă deducerea personală.

Astfel, deducerea personală, cu sau fără modificările aduse prin OG 16/2022 Codului fiscal, înseamnă că angajatul care îndeplinește anumite condiții prescrise în lege are de plătit mai puțin statului ca impozit și, în consecință, rămâne cu un net un pic mai mare la finele lunii.

Și cum bine se știe, statul nu a fost niciodată foarte generos în privința deducerilor personale. De aceea, ideea că ar fi permis majorarea netului fiecărui angajat-părinte cu câte 100 de lei pentru fiecare copil înscris în sistemul de învățământ nu poate fi luată în serios.

Noile reguli

În 2022, sistemul de acordare a deducerilor personale în cazul salariaților a fost revizuit complet, iar noile reguli, descrise sunt aplicabile de anul acesta, respectiv din 2023.

Astfel, din acest an, de deducerea personală de bază pot beneficia cei ce au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară din luna în care realizează veniturile (adică cei care au salarii până la 5.000 de lei), indiferent dacă au sau nu au copii minori.

Și trebuie precizat că cele mai mari deduceri le primesc, așadar, cei care se situează cu salariul cel mult la nivelul minimului pe economie și care au patru sau mai multe persoane în întreținere. Este vorba de o deducere între 20 și 45% din salariul minim, bani care rămân acestuia în buzunar, la final de lună, în loc să se ducă la stat.

Practic, deducerea înseamnă diminuarea bazei la care se aplică impozitul, care, în acest exemplu, înseamnă că baza se diminuează cu circa 20 – 45%.

De asemenea, la acest procent din salariu căruia nu i se aplică impozitul de 10% i se adaugă, dacă e cazul, deducerea suplimentară pentru un copil sau mai mulți – câte 100 de lei pentru fiecare copil înscris într-o instituție de învățământ.

Exemplu concret

Pentru a arăta diferența dintre netul unui angajat care beneficiază de deducerea suplimentară și unul care nu beneficiază, analizați următorul exemplu:

  • în cazul unui angajat care are salariul brut de 3.200 de lei și doi copii în întreținere, venitul său net va fi de 1.976 de lei;
  • în cazul unui angajat care are salariul brut de 3.200 de lei și niciun copil în întreținere, venitul său net va fi de 1.926 de lei.

În concluzie, diferența între cei doi angajați, dată de aplicarea unei deduceri personale de bază diferite din pricina existenței copiilor, precum și de aplicarea deducerii personale suplimentare, este de doar 50 de lei, potrivit avocatnet.ro.