Actual

Clotilde Armand este acuzată de fals și abuz. PNL și PSD depun plângere penală împotriva primarului Sectorului 1

Sebastian Burduja
Sursa foto: Arhiva personala

Clotilde Armand este acuzată de fals, abuz și instigare la abuz și angajarea și ordonanțarea de credite care depășesc limitele aprobate. Consilierii locali PNL și PSD Sector 1 au anunțat ieri că au depus plângere penală împotriva primarului Sectorului 1.

„Depunem astăzi o plângere penală pentru o situație care este pur și simplu inacceptabilă – dna primar Clotilde Armand a luat decizia consiliului local cu privire la bugetul Sectorului 1, a modificat-o doar pe semnătura ei și a trimis-o la Prefectură. Clotilde Armand a comis un fals și a uzurpat calitatea consilierilor locali. Când secretarul general al primăriei, care trebuie să asigure legalitatea actelor, a refuzat să semneze aceste fals l-a dat afară și a trimis pe propria semnătură la Prefectură un buget falsificat de domnia sa. Este fără precedent, cred, în ultimii 33 de ani de administrație publică locală în România, ca un primar să falsifice bugetul pe care îl adoptă consiliul local. Drept pentru care am sesizat organele competente și ne așteptăm ca lucrurile să fie clarificate, iar făptașii să fie pedepsiți. (…) Plângerea penală depusă este întemeiată, sunt patru infracțiuni pe care le-am sesizat, probabil procurorii vor constata și altele. Nu cred că s-a auzit ca în vreo democrație vreun primar să falsifice un buget adoptat de consiliul local”, a explicat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării Sebastian Burduja, care este și președintele PNL Sector 1.

Plângerea penală împotriva primarului Clotilde Armand este întocmită pe următoarele capete de acuzare:

– fals și fals în înscrisuri oficiale,

– abuz și instigare la abuz din partea ordonatorului principal de credite,

– angajarea și ordonanțarea de credite care depășesc limitele aprobate conform Articolului 77 din Legea 273.

Directorii din primărie refuză să lucreze cu Clotilde Armand

Un alt aspect adus în prim-plan a fost faptul că bugetul votat de consilierii locali ar putea fi utilizat deja.

„În prezent, consiliul local al Primăriei Sectorului 1 și-a făcut datoria, bugetul este votat și ar putea fi aplicat și în acest moment. Nu există niciun motiv imputabil consiliului local pentru care să nu se plătească salarii, facturi în primărie și să nu se deruleze investiții. Orice blocaj de după 28 martie, data la care s-a votat bugetul Primăriei Sectorului 1 este vina exclusivă a dnei Armand și a USR”, a precizat Petre Florin Manole, președinte PSD Sector 1.

Potrivit reprezentantului Partidului Social-Democrat, situația la care s-a ajuns în Primăria Sectorului 1 este anormală: „Din punct de vedere penal lucrurile sunt simple – consilierii au votat ceva, dna Armand a trimis cu totul și cu totul altceva. Secretarul în funcție la 28 martie a refuzat să semneze și a fost demis a doua zi, după care un alt secretar a fost pus în funcție. Acest nou secretar a refuzat, în scris, în hotărârea de consiliu referitoare la buget aflată pe site-ul primăriei, să semneze, subliniind problemele pe care dna Armand le generează din nou. Este al doilea secretar al Primăriei Sectorului 1 care, în decurs de numai o lună, refuză să semneze pentru documentul pe care îl trimite Clotilde Armand Prefecturii. Aceste lucruri ies din sfera politică. Secretarii primăriei, directorii care refuză din ce în ce mai mult colaborarea cu Clotilde Armand nu sunt nici membri de partid, ci oameni care nu vor să își pună libertatea în pericol semnând ceea ce vrea primarul”, a subliniat președinte PSD Sector 1.

„Cea mai mare dezamăgire din politica românească”

Ministrul Sebastian Burduja s-a declarat dezamăgit de prestația lui Clotilde Armand, candidatul USR-PLUS la primăria Sectorului 1 susținut și de PNL.

„Este cea mai mare dezamăgire din politica românească, un om care s-a prezentat a fi un om nou, competent, cu experiențe în multinaționale, cu bune intenții se dovedește a fi un politruc și un impostor, care comite fapte penale, falsifică bugete și, pur și simplu, calcă în picioare consiliul local. (…) Este o imensă dezamăgire pe care o trăim. Noi mai mult, pentru că ne-am pus obrazul în campanie, PSD – mai puțin, dar asta este realitatea în care ne regăsim. Angajamentul nostru din prima zi de mandat este însă să respectăm legea și nu vom face rabat de la lege și de la interesul cetățeanului!”, a precizat președintele PNL Sector 1.

Grupurile consilierilor locali reprezentate de PNL și PSD au solicitat o audiență pe data de 28 aprilie subprefectului Capitalei, Diana-Anca Artene. Măsura a fost inițiată pentru a solicita implicarea proactivă a Prefecturii pentru a preveni „derapajele grave de la democrația instituțională și blocajele financiare iminente, cu un impact major asupra vieții cetățenilor din Sectorul 1”.