Actual Politică

Consumatorii casnici care depășesc 255 kwh/ lună, vor plăti energia electrică la preț întreg

Consumatorii casnici care depășesc 255 kwh/ lună, vor plăti energia electrică la preț întreg
playtech.ro

La două săptămâni de la adoptarea OUG în Guvern, Partidul Social Democrat a propus în Parlament o serie de amendamente la Ordonanța de Urgență pentru plafonarea și compensarea prețurilor din energie

Consumatorii casnici care nu depășesc plafonul stabilit de guvern de 255 kWh pentru energia electrică vor plăti un preț de 0,8 lei/kWh pentru cei 255 de kWh, potrivit amendamentelor depuse de PSD.

Aceasta înseamnă că doar cantitatea care depășește acest plafon (de 255 de kWh/ lună) să fie plătită la un preț întreg.

Preț plafonat pentru Metrorex

De un preț plafonat la energia electrică, vor beneficia, de asemenea, și „prestatorii publici și privați de servicii de utilitate publică, inclusiv transportul public electric”.

Se precizează că includerea acestora în ordonanță are legătură și cu Metrorex.

În acest context, președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat recent urmăatoarele: „Serviciile publice – iarăşi a fost o scăpare majoră. Ar duce la o creştere a preţurilor în progresie la preţul apei pentru că majoritatea apei vine prin pompare. Indiferent cât de mult ar trebui să suporte bugetul, nu putem lăsa la o escaladare a preţurilor la serviciile publice. Este şi Metrorex care primeşte o subvenţie de la statul român, prin Ministerul Transporturilor, adică ne furăm singuri căciula. Creşte subvenţia, mai bine intervii tu stat şi vezi cum faci cu preţul la energie”.

PSD propune plafonarea prețului la energie pentru lăcașurile de cult și producătorii de medicamente

De asemenea, tot potrivit amendamentelor PSD, și lăcașurile de cult, recunoscute oficial în România, ar putea beneficia de prețul plafonat de 1 leu/kWh pentru 85% din consum.

Totdată, printre industriile care beneficiază de prețuri plafonate, social democrații vor să includă și producătorii de medicamente, distribuitorii, și „unitățile farmaceutice care dețin și utilizează lanț de frig”.

Pentru ca această Ordonanță de Guvern să fie dezbătută și votată în plenul celor două camere ale Parlamentului, trebuie ca mai întâi să intre în dezbaterea comisiilor parlamentare, citează digi24.ro