International

Coreea de Nord face paradă: Phenianul a găzduit cea mai mare defilare de rachete nucleare din istorie

Coreea de Nord face paradă: Phenianul a găzduit cea mai mare defilare de rachete nucleare din istorie

Coreea de Nord a realizat recent o nouă demonstrație de forță organizând la Phenian cea mai mare defilare de rachete balistice intercontinentale. Analiștii militari susțin că este posibil ca armata lui Kim Jong Un să dețină un nou tip de rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid, care este dificil de depistat de sistemele de apărare.

Coreea de Nord își dezvoltă nestingherită programul său de rachete balistice, testând anul trecut zeci de rachete avansate, în ciuda rezoluțiilor și sancțiunilor Consiliului de Securitate al ONU. „De data aceasta, Kim Jong Un a lăsat ca forțele de rachete tactice și cu rază lungă de acțiune deținute de Corea de Nord, aflate în expansiune, să vorbească de la sine”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul. „Mesajul pe care Phenianul vrea să îl trimită la nivel internațional, demonstrându-și capacitățile de descurajare și constrângere, va veni probabil sub forma unor (noi) teste cu rachete cu combustibil solid și a detonării unui dispozitiv nuclear miniaturizat”, a mai precizat Easley.

Coreea de Nord deține un arsenal nuclear impresionant

Imaginile difuzate de mass-media de stat KCNA de la parada de miercuri seară au arătat nu mai puțin de 11 Hwasong-17, cea mai mare rachetă intercontinentală a Coreei de Nord, despre care se bănuiește că ar putea lovi aproape oriunde în lume cu un focos nuclear.

11 astfel de rachete ar putea fi suficiente pentru a depăși capacitatea actualelor sisteme de apărare antirachetă ale SUA, a declarat pe Twitter Ankit Panda de la Carnegie Endowment for International Peace, cu sediul în Statele Unite. „Este vorba, cumulat, de mai multe lansatoare de rachete balistice decât am mai văzut vreodată la o paradă nord-coreeană”, a mai scris specialistul citat.

Rachetele Hwasong-17 au fost testate pentru prima dată anul trecut. Alături de acestea la paradă de la Phenian a fost văzute însă și un nou model de rachetă, despre care analiști militari cred că ar putea fi un prototip sau o machetă a unui nou tip de rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid. Dezvoltarea unei astfel de tehnologii cu combustibil solid a fost considerată de mult timp un obiectiv-cheie pentru țară, deoarece ar putea face rachetele nucleare nord-coreene mai greu de reperat și de distrus în timpul unui conflict.

Coreea de Sud solicită oprirea dezvoltării de arme

Coreea de Nord a organizat parada în Phenian pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a fondării armatei sale, a declarat KCNA. Liderul Kim Jong Un a participat împreună cu fiica sa, care este văzută ca jucând un posibil viitor rol de lider în dictatura ereditară.

Ministerul de Externe al Coreei de Sud a criticat Coreea de Nord pentru organizarea evenimentului în condițiile în care țara vecină se confruntă cu o criză alimentară tot mai gravă și cu dificultăți economice.

„Îndemnăm Coreea de Nord să oprească imediat dezvoltarea ilegală de arme nucleare și rachete, precum și amenințările nucleare nesăbuite și să se întoarcă prompt la negocierile de denuclearizare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean de Externe, Lim Soo-suk, în cadrul unei ședințe de informare periodice.

Coreea de Nord a declarat că programul său de rachete și dezvoltarea de arme nucleare se încadrează în dreptul său suveran la autoapărare și că rachetele sunt necesare din cauza politicilor ostile ale Statelor Unite și ale aliaților săi.

Nord-coreenii vor testa nouile rachete balistică

În decembrie, Coreea de Nord a efectuat primul test static la sol al unui motor de rachetă cu combustibil solid de mari dimensiuni la stația de lansare a sateliților Sohae. La momentul respectiv nu era clar însă dacă acesta era destinat exclusiv programului de rachete balistice lansate din submarin al țării, a declarat Dave Schmerler, cercetător la James Martin Center for Nonproliferation Studies (CNS).

Cu toate acestea, Coreea de Nord nu a lansat noul său submarin cu rachete. „Concluzia generală este că ar trebui să ne așteptăm să vedem Coreea de Nord testând o rachetă balistică intercontinentală de mari dimensiuni cu combustibil solid bazat pe uscat”, a mai precizat Schmerler, citat de Reuters.

Cele mai multe dintre cele mai mari rachete balistice ale țării folosesc combustibil lichid, ceea ce necesită ca acestea să fie încărcate cu propulsor la locul de lansare – un proces care necesită mult timp. Nu este clar cât de aproape de testare ar putea fi noua rachetă suspectată.