Actual

Costică Constanda l-a salvat pe Nicușor Dan. Acum primarul are o scuză pentru lipsa de investiții: i-a blocat conturile!

Costică Constanda l-a salvat pe Nicușor Dan. Acum primarul are o scuză pentru lipsa de investiții: i-a blocat conturile!

Primăria Capitalei are o datorie de 120 de milioane de euro către omul de afaceri Costică Costanda, iar acum are conturile blocate. Primăria București nu mai poate face nicio investiție

Costică Constanda l-a salvat pe Nicușor Dan. Acum primarul are o scuză pentru lipsa de investiții: i-a blocat conturile!

Ghinion pe capul primarului general. Conturile Primăriei Capitalei au fost blocate miercuri după ce Municipalitatea nu a plătit datoria către familia omului de afaceri Costică Constanda.

Având conturile blocate, Primăria Generală nu poate aloca fonduri pentru proiecte și lucrări noi, dar se pot face diverse plăți, precum achitarea salariilor și plata unor subvenții și ajutoare.

Primarul general, Nicușor Dan, declara în februarie că se caută o soluție pentru plata datoriei, dar se pare că soluţii nu a găsit.

„Lucrăm la o soluție pentru a rezolva problema celei mai mari datorii pe care Primăria Generală o are acum – cele aproximativ 70 de milioane de euro, fără penalități către familia Constanda. Am format o comisie la primărie, din care, alături de mine, fac parte cei doi viceprimari generali, precum și colegi din Direcția Juridică și Direcția Economică. Am avut zilele trecute o primă întâlnire a comisiei, în care s-a făcut o informare detaliată a cazului. Scopul e să identificăm variantele posibile pentru această datorie și apoi să le discutăm cu creditorii, ca să ajungem la o soluție acceptabilă pentru ambele părți”, declara Nicușor Dan în februarie.

Gabriela Firea a găsit soluţia, dar consilierii PNL şi USR s-au opus

Cu aceeași problemă s-a confruntat ș Gabriela Firea. În august 2020, Primăria Municipiului Bucureşti a fost informată de către Trezorerie despre depunerea unui dosar de executare, creditor fiind Costică Constanda.

Primarul general de la momentul respectiv, Gabriela Firea, declara că PMB trebuie să-i returneze lui Costică Constanda 115 milioane euro, ceea ce reprezenta 20% din bugetul anual al Capitalei.

Pentru a nu fi afectat bugetul Capitalei, Gabriela Firea a propus un proiect de hotărâre privind darea în plată a unui teren de 15.000 de metri pătraţi în Satul Francez. Consilierii municipali au respins hotărârea şi au cerut o expertiză asupra terenului pe care Primăria vrea să îl dea omului de afaceri.

La rândul său, Nicuşor Dan îi reproşa atunci Gabrielei Firea că „banii aceștia trebuiau dați încă din vara lui 2019. Deci, Primăria a avut un an de zile să rezolve această chestiune, să eșaloneze cu Constanda aceste plăți sau să facă o expertiză pentru a da la schimb acest teren. Este inadmisibil ca Primarul General și directorul direcției juridice să amenințe consilierii pe incompetența lor”.

Litigiul dintre Constanda și PMB există încă din anul 2003

Litigiul dintre Primăria Capitalei și Constanda a plecat încă din 2003, când primar era Traian Băsescu. Edilul de atunci a semnat două decizii prin care le-a dat lui Eugen Lincaru și Dumitru Tudor un teren în Parcul Bordei, în schimbul unui teren din Satul Francez.

La vremea aceea, omul de afaceri Costică Constanda, deținătorul drepturilor litigioase în acest caz, a solicitat emiterea unui PUZ pentru construirea unui complex imobiliar în Parcul Bordei.

CGMB a refuzat aproabarea acestui PUZ, pe motiv că „Bordei” era spațiu verde, iar Constanda s-a adresat instanței.

În 2007, primarul Adrian Videanu semnează un schimb cu Constanda și i se dă înapoi terenul din Satul francez, unde, omul de afaceri cere din nou, în 2009, aprobarea unui PUZ, dar este respins de CGMB.

În cele din urmă, Constanda solicită Parcul Bordei înapoi, reclamând că Primăria nu a respectat contractul de schimb de pe vremea lui Videanu, iar în 2011, Tribunalul București decide că Primăria trebuie să-i plătească lui Constanda 165 de milioane de euro, contravaloarea pe terenul din Bordei, la valoarea din 2008.

În 2013, speța este judecată la Curtea de Apel București, unde se decide că omul de afaceri are de primit de la Municipalitate 75 de milioane de euro.

 Instanța supremă admite la sfârșitul anului 2014 recursul declarat de primarul general al Capitalei și Consiliul General al Municipiului București, şi anulează decizia Curții de Apel București din 7 noiembrie 2013. Procesul s-a rejudecat, iar în 2018 Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză lui Costică Constanda. În 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat soluția.