Actual

Crește salariul brut pe economie în agricultură și industria alimentară. La fel și suma pentru hrana din spitale

anpc

Proiectul de lege care prevede un salariu minim brut pe economie de 3.000 de lei în agricultură şi în industria alimentară a fost adoptat astăzi de Camera Deputaţilor, în procedură de urgenţă. De asemenea s-a dublat și suma pentru hrana pacienților din spitale.

Crește salariul brut pe economie în agricultură și industria alimentară

Deputații au avut astăzi dezbateri legate de întregul pachet de sprijin pentru populaţie şi mediul de afaceri anunţat de coaliţie. Potrivit actului normativ, indemnizaţiile şi facilitaţile din aceste domenii sunt asimilate celor existente deja în domeniul construcţiilor şi angajaţii vor beneficia, din iunie pâna în anul 2028, de scutire de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiei pentru asigurările de sănătate. Reporterul Iulia Gherman de la Radio România Actualități a transmis câteva opinii ale politicienilor  care au participat la vot.

În legătură cu majorarea salariului minim brut din agricultură și industrie alimentară, deputatul USR Claudiu Năsui susține că trebuia găsită o altă metodă de ajutor pentru populație.
„Cel mai bun mod de a acționa era să ajuți predominant salariile mai mici. Optim nu este să reducem pur și simplu toată cota de taxare, optim era să dăm o deducere.
Președintele AUR, George Simion, consideră că legea va fi greu de aplicat în condițiile în care nu există o piață corespunzătoare de desfacere a produselor agricole pe plan naţional.
„Combateți cauza, nu efectul! Dar în rest, o să ne facem că facem și o să facem mai mult haos chiar și în economia de subzistență pe care România o are”, a declarat George Simion pentru RRA.
PSD are o altă explicație. Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, spune că măsura adoptată reprezintă o soluție la criza provocată de războiul din Ucraina.
„În contextul acesta al modificărilor fiscale, îi încurajăm pe români să investească în domeniul agricol și să încercăm măcar o dată să ne pregătim din timp pentru ceea ce urmează”, a spus Simonis.
Proiectul de lege a fost susținut și de PNL și UDMR și urmează să fie trimis la promulgare la președinte, în forma convenită de comisiile de specialitate.
Se va îmbunătății masa pacienților?

Suma alocată normei de hrană din spitale și căminele de bătrâni era și așa mică. Directorii acestor unități abia se descurcau să asigure 3 mese pe zi pacienților, să nu-i lase să moară de foame pe cei fără aparținători lângă ei.

Deputaţii au aprobat, tot azi, şi dublarea de la 11 la 22 de lei a normei de hrană pentru pacienţii din spitale şi pentru persoanele vârstnice instituţionalizate. Dar, având în vedere scumpirea alimentelor, este puțin probabil ca mesele bolnavilor să fie îmbunătățite cu adevărat. Camera Deputaţilor este for decizional pentru aceast act normativ.