Actual

Crește vârsta de pensionare în România! Anunțul lui Marius-Constantin Budăi

marius-constaantin budai, ministrul muncii si solidaritatii sociale (sursă foto: mmstiri.ro)
sursă foto: mmstiri.ro

Cetățenii francezi au protestat în număr mare marți, 7 martie, împotriva deciziei de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. În consecință, Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii, a discutat despre ceea ce se va întâmpla în țara noastră după ce va fi aprobată propunerea de colectare a fondurilor de la PNRR.

Ministerul Muncii precizează că Legea 263, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011, stabilește vârsta de pensionare la 65 de ani pentru bărbații din România.

Crește vârsta de pensionare

Cu toate acestea, PNRR angajează Guvernul României să garanteze că și femeile din România vor putea ieși la pensie la 65 de ani începând cu anul 2035. În prezent, vârsta de pensionare a acestora este de 62 de ani.

”Eu am spus-o foarte clar și o să o spun foarte clar să înțeleagă și acum. Noi, sau cei care au scris acolo, pun carul înaintea boilor.Pentru că noi trebuie să ne ocupăm de creșterea speranței de viață a cetățenilor români și după aceea să vedem dacă mai discutăm și dacă mai este o cazul de o creștere a vârstei de pensionare. Noi trebuie să ne ocupăm de nivelul de trai crescând astfel speranța de viață și mai ales speranța de viață sănătoasă a cetățenilor români și după aceea mai vedem…”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.  

Rezoluția simplă împotriva lui Marius – Constantin Budăi a fost respinsă marți, 7 martie, în plenul Camerei Deputaților. Acest lucru a determinat răspunsul ministrului Muncii privind creșterea vârstei de pensionare pentru femei.

Moțiunea de cenzură împotriva lui Marius-Constantin Budăi

Au fost 86 de voturi pentru, 177 împotrivă, două voturi au fost exprimate prin abținere, iar patru deputați nu au votat.

Deputații USR și cei patruzeci de deputați ai dreptei au susținut că ministrul Budăi a „construit” un „scut în jurul pensiilor speciale și speciale” și „a pus în pericol, de dragul unor pensii nesimțite, miliardele pe care țara ar trebui să le primească pentru dezvoltare” în moțiune. Aceștia au susținut că există „prea multe dovezi ale incompetenței și nepăsării de care a dat dovadă” ministrul Budăi.

„Aceasta este un simulacru de moţiune, scrisă de oameni care nu au fost în stare de nimic atunci când au guvernat, care au adus doar sărăcie, foamete şi au închis oamenii în case, care nu au ajutat nici oamenii, nici mediul de afaceri, făcând praf şi pulbere până şi puţinele măsuri de ajutor pe care tot ei le promiseseră. Aţi scris o moţiune fix aşa cum aţi guvernat, numai minciuni şi nimic bun pentru oameni. Staţi liniştiţi, românii ştiu în cine să aibă încredere”, a spus Marius – Constantin Budăi referitor la moțiune, potrivit antena3.ro.