Actual Lifestyle

Lămuriri pentru femeile din România privind vârsta de pensionare, care crește lunar din ianuarie 2023

Lămuriri pentru femeile din România privind vârsta de pensionare, care crește lunar din ianuarie 2023
antena3.ro

Din ianuarie 2023, vârsta de pensionare pentru femeile din România crește lunar, după ce în anul 2022, aceasta se situa la 61 de ani și nouă luni.

Prin urmare, măsura, prevăzută în legea sistemului unitar de pensii, prevede ca aceasta să crească treptat începând cu acest an și până în anul 2035, atunci când o va echivala pe cea a bărbaților care este 65 de ani.

Mai exact, chiar din această lună, vârsta de pensionare a început să crească constant, iar aceasta, timp de 12 ani de zile, se va modifica treptat o dată la câteva luni. Și chiar din ianuarie 2023, vârsta de pensionare pentru femei crește la 62 de ani, asta după ce la finalul anului 2022, în conformitate cu Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice din România, era de 61 de ani şi nouă luni.

Vârsta de pensionare a femeilor va ajunge la 65 de ani în anul 2035

Se precizează faptul că în cazul bărbaților, vârsta de pensionare a crescut dintr-o dată, în timp ce în cazul femeilor, potrivit legii în vigoare, se aplică o creștere graduală a vârstei de pensionare, până în ianuarie 2030, atunci urmând să se atingă vârsta de 63 de ani. În plus, în anul 2035, vârsta de pensionare a femeilor va ajunge la 65 de ani și astfel o va echivala pe cea a bărbaților.

Care va fi stagiul de cotizare

În prezent, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare pentru femei va urca la 32 de ani de la 31 de ani și 11 luni.

În acest context, Doina Pârcălabu, fost şef al Casei de Pensii, a explicat la Antena 3CNN, următoarele: „Noi suntem acum pe punerea în aplicare a legii care a fost implementată începând cu ianuarie 2011 (…). Vârsta de pensionare creşte până la 63 de ani, conform unui grafic-anexă la lege. Am avut o creştere a vârstei de pensionare, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Dacă la bărbaţi au crescut vârstele de pensionare de la 56 de ani la 65 de ani, în cazul femeilor vârstele de pensionare au început să crească de la 55 de ani, ajungând la 63 de ani în anul 2023. Apoi, urmează egalizarea vârstelor de pensionare în cazul femeilor cu bărbaţii la 65 de ani, în orizontul de timp 2035. Acest lucru se întâmplă peste tot în sistemele de pensii publice în lume, tocmai pentru că speranțele de viață ale oamenilor au crescut, dar nu la fel de mult ca în alte țări”.

Iată cum va crește vârsta de pensionare pentru femeile din România

În prezent, legea prin care funcționează sistemul unitar de pensii național stabilește exact cu cât va creşte vârsta de pensionare pentru femei anual, conform organizării de mai jos prezentată de Casa de Națională de Pensii.

  • În anul 2022: 61,9 ani
  • În anul 2023: 62 de ani
  • În anul 2030: 63 de ani
  • În anul 2035: 65 de ani

Vârsta de pensionare în România este de:

  • 63 de ani pentru femei,
  • de 65 de ani pentru bărbaţi.

Iar, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Cum vor fi afectați românii născuți după anul 1968

Peste 1,8 milioane de români născuţi după anul 1968 vor fi puternic afectaţi atunci când vor ieși la pensie, fiind, în principal, vorba de generația decrețeilor.

Prin urmare, în următorii 20-30 de ani, problemele demografice ale României se vor acutiza, declinul sistemului de pensii urmând să înceapă în anul 2030, când o mare parte din „decreței” vor ieși la pensie.

La momentul actual, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o stabilitate, dar în anii următori acest lucru ar putea să se schimbe.

Salariați activi în România

Mai exact,conform datelor statistice deținute de Inspecţia Muncii,  numărul de salariaţi activi este în prezent de 5,71 milioane persoane, iar dintre aceştia:

  • 1,2 milioane lucrează la stat,
  • 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, scrie infofinanciar.ro.