Actual

Cristian Tudor Popescu a fost concediat prin telefon. Ce i-a transmis conducerea Digi  

Cristian Tudor Popescu a fost concediat prin telefon. Ce i-a transmis conducerea Digi  
Arhivă

Cristian Tudor Popescu a declarat pentru Paginademedia.ro că a avut o discuţie cu conducerea postului, în urma căreia a fost anunţat de concediere. „Este o hotărâre unilaterală, care aparţine Digi 24. Diagnosticele puse în Cap Limpede final au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”, a scris ieri, pe Facebook Cristian Tudor Popescu.

Cristian Tudor Popescu a fost concediat prin telefon. Ce i-a transmis conducerea Digi

Contactat de Paginademedia.ro, gazetarul a menţionat că a avut o discuţie cu conducerea postului. „Motivele mi-au fost spuse într-o convorbire telefonică pe care am avut-o cu conducerea postului. A fost analizată această ultimă emisiune, de vineri şi au luat decizia”, a declarat CTP pentru Paginademedia.ro.

Ce a spus în emisiunea de vineri?

Printre altele, a vorbit despre modificările la legile Siguranţei Naţionale şi pericolul ca SRI să aibă puteri sporite şi să ajungă ca Securitatea din perioada comunistă. Totodată, CTP a criticat şi gafa lui Cosmin Prelipceanu, cu un tânăr prezentat ca viitor soldat rus.

Cristian Tudor Popescu despre legile Siguranţei Naţionale: SRI vrea să fie mai tare decât Securitatea

„Partidul unic aflat la putere doreşte să aibă serviciile în mână ca pe o unealtă” iar scopul final al acestor texte de lege „este să redea SRI-ului funcţia fundamentală a Securităţii”, care era „să controleze starea de spirit, opinia maselor, să identifice şi să juguleze curentele împotriva regimului”, a spus CTP despre modificările care sunt în pregătire la legile Siguranţei Naţionale.

Gândul n-a fost că SRI-ul acum, prin aceste texte care ar urma să devină lege, vrea să devină egalul Securităţii. Nu, vrea să fie mai tare decât Securitatea. 

„Vă daţi seama ce statut şi ce statură se prevede pentru SRI şi SIE în aceste condiţii? Vor fi mai presus de lege. Şi aşa apartenenţa la un serviciu secret prezintă un pericol din punct de vedere psihologic. Persoana care lucrează acolo capătă un complex de superioritate asupra celorlalţi muritori din ţara respectivă.

Obiectivul Securităţii era să controleze starea de spirit, opinia maselor, să identifice şi să juguleze curentele împotriva regimului, respectiv regimului Ceauşescu. Asta îşi doreşte orice putere din lumea asta. Să aibă la dispoziţie acest mecanism, această armă a serviciilor cu care să poată să prevină din timp orice mişcare care s-ar putea forma, transmite în mase şi la un moment dat să ducă la ieşiri în stradă, la revoltă împotriva Puterii. Astea trebuie să fie sigrumate din faşă. Asta se doreşte.

Când eşti într-o democraţie veche şi autentică, cum sunt totuşi pe globul ăsta, acest obiectiv nu poate fi atins sau poate fi atins pentru scurt timp. Pentru că există nişte macanisme de control, verificare şi de acţiune, există o presă mult mai puternică decât cea din România, o presă care nu este propagandizată în proporţie de 90%, cum este presa din România.

În emisiunea de vineri, Cristian Tudor Popescu a taxat şi gafa făcute de Cosmin Prelipceanu. În emisiunea lui, a fost prezentat un interviu cu un tânăr, dat ca viitor soldat rus care vrea să conducă tancuri. Filmul era vechi de 14 ani, era realizat într-o discotecă, tânărul vorbea despre muzică, iar subtitrarea nu avea nicio legătură cu ce spunea el, de fapt.

„Este vorba despre o minciună neagră. Există gri, există mai multe trepte de gri în fake news. Ăsta este un fake news negru, nu are legătură nimic cu nimic.

„Principiul sacrosanct” al meseriei este să verifice orice informaţie, chiar dacă „ştirea respectivă poate să fie direct de la preşedintele Statelor Unite”. „Încerci pe cât posibil să o verifici. În cazul de faţă, este o ştire de 14 ani”.

„Cum să nu traduci ce se spune efectiv în limba de pe ştire? Deci, acolo se vorbea rusă. Dacă vrei să dai o astfel de ştire, tu trebuie să vezi, jurnalist profesionist… Eu întotdeauna mă duc şi caut originalul, să văd cum sună în limba de origine, pentru că pot să apară traduceri care să deformeze”.