International

Criză în Italia. Parlamentul a fost dizolvat, se vor organiza alegeri anticipate. Rusia, acuzată de amestec

Criză în Italia. Parlamentul a fost dizolvat, se vor organiza alegeri anticipate. Rusia, acuzată de amestec

În Italia s-a decis: urmează alegeri anticipate. Parlamentul italian a fost dizolvat, după ce premierul Mario Draghi și-a prezentat demisia președintelui țării și nu s-a ajuns la o soluție pentru interimatul lui.

Premierul italian Mario Draghi şi-a anunțat încă din 1 iulie demisia, dar a prezentat-o joi în faţa şefului statului, Sergio Mattarella, după ce a pierdut sprijinul a trei partide din cadrul coaliţiei sale de unitate naţională – Mişcarea 5 Stele (M5S), Liga (de extremă dreaptă) a lui Matteo Salvini şi Forza Italia a lui Silvio Berlusconi.

Preşedintele Italiei, Sergio Mattrella, a fixat pe 25 septembrie 2022 data scrutinului parlamentar anticipat.

„Aşa cum am anunţat oficial, am semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului pentru a organiza alegeri în cel mult 70 de zile, aşa cum este prevăzut”, a declarat preşedintele Sergio Mattarella joi seară, potrivit Mediafax.

Faptul că guvernul premierului Mario Draghi a căzut din cauza partidelor care îi „fac cu ochiul” regimului preşedintelui rus Vladimir Putin „nu este întâmplător”, a declarat joi ministrul italian de externe în exerciţiu, Luigi Di Maio, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Acuzațiile ministrului de externe italian sunt foarte dure

Ministrul Di Maio, care a părăsit recent M5S, partid pe care îl condusese până în ianuarie 2020, a avertizat pe 15 iulie că la Moscova „se ţin toasturi” pentru că lui „Putin i-a fost servit capul lui Draghi”.

În intervenția sa, ministrul Di Maio a arătat că, în acest moment, când Europa este mai slabă, liderul M5S și fostul prim-ministru au planificat provocarea acestei crize.

Căderea guvernului este „primul act prin care Conte şi Salvini caută să sustragă Italia din alianţele istorice şi să o destabilizeze din punct de vedere economic”, a subliniat şeful diplomaţiei italiene, în timp ce ţara se pregăteşte de alegeri anticipate.

Mario Draghi a fost un susţinător ferm al Kievului încă de la început. După ce a aflat despre finalul decis la Roma, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris un mesaj pe rețeaua socială, mulțumindu-i premierului italian pentru „sprijinul său neclintit în lupta împotriva agresiunii ruse şi pentru apărarea valorilor europene comune: democraţia şi libertatea”.