Actual

Cu ochii în lacrimi, Adriana Nica, partenera de viaţă a lui Oprescu: Este în pericol de moarte în cazul în care va fi extrădat

Cu ochii în lacrimi, Adriana Nica, partenera de viaţă a lui Oprescu: Este în pericol de moarte în cazul în care va fi extrădat

Adriana Nica, partenera de viaţă a lui Sorin Oprescu, a dat declaraţii în faţa instanţei din Atena, acolo unde judecătorii analizează cererea de extrădare a fostului primar al Capitalei. Cu ochii în lacrimi, Adriana Nica a explicat că Sorin Oprescu este în pericol de moarte în cazul în care va fi extrădat în România. Aceasta povestit că sunt împreună de 12 ani şi că împreună au încercat să-şi găsească dreptatea în România. Sursa declaraţiilor: Antena 3. 

Cu ochii în lacrimi, Adriana Nica, partenera de viaţă a lui Oprescu: Este în pericol de moarte în cazul în care va fi extrădat

 „Sunt partenera de viaţă de 12 ani. Locuim împreună de 12 ani. Veneam în fiecare week end de când este aici. Locuieşte în Grecia de anul trecut de când a ieşit la pensie. Locuieşte permanent aici. De mult şi-a dorit , când iese la pensie, să vină în Grecia. Când a terminat activităţile în Bucureşti, să aibă un venit asigurat pe lună, s-a mutat aici. Nu ne-am căsătorit pentru că nu consider că un act este necesar pentru a arăta cuiva că îl iubești. Este un om de o loialitate, devotament, apreciere față de oameni. Este profesor universitar, medic chirurg care a salvat mii de vieți, niciodată nu a avut nicio reclamație din partea unui pacient în 50 de ani de activitate. Nicio reclamație de la vreun coleg sau student pe care i-a format ca medici”, a declarat Adriana Nica.

Pentru mine este un şoc că se află închis aici, a mai spus Nica.

„Un om de calibrul lui, la 71 de ani, cu bolile cronice care necontrolate duc la moarte şi practic el a primit o condamnare la moarte, şi întrebarea este de ce şi pentru ce. Pentru că orice situaţie rezolvată post-mortem este fără valoare. Am luptat alături de el pentru a afla adevărul în România, dar instanţele l-au condamnat la moarte fără să fie interesate de aflarea adevărului. Am speranţa că aici va avea un proces echitabil, a declarat Adriana Nica în faţa instanţei”.

Totodată, partenera de viaţă a lui Sorin Oprescu a explicat judecătorilor cum a ajuns acesta să fie judecat în România spunând că nu poate emite opinii juridice, dar instanțele l-au condamnat la moarte fară să fie interesate de aflarea adevărului.

„Nu Sorin a fost denunţat, ci un director din Primăria condusă de Sorin a fost prins de DNA cu mită şi a fost de acord să colaboreze cu DNA, să scape el şi să-l acuze pe Sorin știind că Sorin trebuia să plătească o datorie unei persoane, ceea ce s-a întâmplat. Înainte să vină cu acești bani, i-a spus lui Sorin că îl ajută cu datoria. A devenit colaborator al DNA și a fost condamnat doar pe această mărturie tocmai că el să scape. El în România nu va fi judecat echitabil pentru că i s-a dublat pedeapsa la recurs fară probe noi, iar domnul judecător a explicat în decizie că trebuie să fie achitat pentru două din fapte și că i s-au mărit acuzațiile în recurs și din acest motiv nu a avut parte de proces echitabil, o spune judecătorul. În România este o singură cale de atac extraordinară, iar termenele sunt de ordinul anilor, el va trebui să stea închis şi nu va apuca acel termen. Cred ca o lună şi jumătate a stat în arest preventiv şi apoi a avut acasa 3 luni control judiciar, apoi nicio măsură. A fost la peste 100 de termene de judecată, după ce şedinţele se terminau mergea la spital, salva pacienţi, ţinea cursuri, doctoranzi”, a mai povestit Adriana Nica în faţa judecătorilor greci.

Iubita sa a vorbit şi despre starea de sănătate a fostului primar general al Capitalei.

„Are diabet dezechilibrat, care dă complicații ireversibile cu risc de deces. El trebuie să aibă regim alimentar și să-și calculeze fiecare preparat și să vadă câte glucide, lipide, proteine. În nicio închisoare nu poate să aibă aceasta ocazie. Insulina se face în funcție de mese. Trebuie și activitate sportivă, pentru că împreună, insulina, alimentația și activitatea fizică contribuie la consumul de zahar din sânge. Condițiile sunt inumane, aglomerația, condiții precare de igienă, nu pot ieși din cameră, nu au asistență medicală, el fiind cu diabet și probleme cardiace. El poate intra în come neurologice care duc la deces. A fost condamnat la moarte!”, a spus aceasta.

Adriana Nica a adus în atenţia judecătorilor şi cazul Adamescu, care înainte să moară a lăsat o scrisoare pe care familia a publicat-o unde sunt descrise condițiile inumane, a fost privat de dreptul la sănătate. În cele din urma a murit, nu s-a mai făcut nicio cerere de suspendare”.