Actual

Dosarul Oprescu, încărcat de surprize. Complicii fugarii, dați în urmărire prin Interpol, s-au predat în Italia și sunt liberi

Dosarul Oprescu, încărcat de surprize. Complicii fugarii, dați în urmărire prin Interpol, s-au predat în Italia și sunt liberi

Bogdan Popa, fostul șef de la Administrația Cimitirelor și afaceristul Romeo Albu sunt cei doi fugari din dosarul lui Sorin Oprescu care s-au predat în Italia, după cum informează Libertatea.

În dosarul de corupție de la Primăria Capitalei, unde cap de listă era fostul primar Sorin Oprescu, directorul Cornel Bogdan Popa primise în România o condamnare de 11 ani și 6 luni de închisoare, în timp ce omul de afaceri Romeo Albu fusese condamnat la 6 ani cu executare.

Popa si Albu s-au predat în Italia, la Napoli

La ultima înfățișare de la procesul din București, Bogdan Popa declarase: „Recunosc, sunt vinovat, regret până în măduva oaselor. Am fost cel mai dobitoc”. El, însă, atunci când s-a dat pronunțarea și a fost condamnat la ani grei de închisoare,  nu mai era în țară, fiind căutat prin Interpol pentru a fi adus și pus în detenție de autoritățile din România. La fel a procedat și Romeo Albu. Ambii s-au dus în Italia, acolo unde, de mai mulți ani, începuseră o altă viață, cu alte afaceri.

Zilele trecute, amândoi s-au predat autorităților italiene, arătând că fac parte din „lotul Oprescu” și că nu au avut parte de o judecată dreaptă. Vineri, după cum au aflat jurnaliștii de la libertatea.ro, cei doi s-au prezentat la Curtea de Apel din Napoli împreună cu avocații. Instanţa a decis că pot rămâne în libertate până la momentul judecării cererii de extrădare în România.

Instanța din Napoli a anunțat că va comunica pe 16 iunie ce decizie va lua în privința lor. Au fost mai multe cazuri cu români condamnați pentru corupție, când autoritățile italiene nu au răspuns cerințelor venite de la București. Judecătorii italieni obișnuiesc să refuze cererile de extrădare către România din pricina numeroaselor condamnări pe care guvernul român le-a avut la CEDO și a plătit despăgubiri, dar și din cauza condițiilor din penitenciarele noastre.

În acest dosar, fostul primar general al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită și grup infractional organizat. El fusese prins în septembrie 2015 în urma unui flagrant organizat de procurori. Sorin Oprescu este momentan liber în Grecia, unde se judecă extrădarea solicitată de instanțele din România.