Economic

Cum afectează decizia Rusiei prețurile din lume? Care sunt următorii pași

Sursă foto: World Grain
sursa foto economica.net

Acordul, încheiat în iulie 2022, cu medierea ONU şi a Turciei, a fost prelungit de mai multe ori şi urma să expire luni. Moscova susţinea de câteva luni că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru o nouă prelungire.

Acordurile încetează efectiv să mai fie în vigoare începând din 17 iulie, partea acordului care se referă la Rusia nefiind îndeplinită, a declarat Dmitri Peskov.

La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au urcat luni cu 3,4%, până la 6,84 dolari per bushel (aproximativ 27 de kilograme), după ce anterior se înregistrase un avans de peste 4%. Expirarea acordului va obliga Kievul să exporte recolta din 2023 pe rute alternative, spre porturile fluviale şi graniţa UE, în condiţiile în care costurile logistice sunt ridicate, apreciază analiştii, potrivit Observator.

Părțile din acord, nerespectate

„Acordurile de la Marea Neagră încetează astăzi să mai fie în vigoare. Aşa cum a spus mai devreme preşedintele Federaţiei Ruse, acordul expiră la 17 iulie. Din păcate, partea care priveşte Rusia din acest acord de la Marea Neagră nu a fost îndeplinită până acum. Prin urmare, acesta este denunţat”, a declarat Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse. Acordul privind exportul de cereale din Ucraina ia sfârşit astfel la aproape un an de la încheierea sa, sporind incertitudinea cu privire la aprovizionarea cu cereale la nivel mondial şi intensificând tensiunile din regiune. Decizia Moscovei pune în pericol o rută comercială cheie pentru Ucraina, unul dintre cei mai importanţi transportatori de cereale şi ulei vegetal din lume, chiar în momentul în care începe următoarea sa recoltă.

Putin a declarat săptămâna trecută că părţile din acord referitoare la Rusia nu au fost puse în aplicare şi, prin urmare, se gândeşte să suspende participarea Rusiei, urmând să revină în acord odată ce condiţiile acestuia vor fi îndeplinite.

Pentru a convinge Rusia să subscrie la Iniţiativa privind cerealele pe Marea Neagră, în iulie 2022, a fost încheiat şi un acord pe trei ani, în cadrul căruia oficialii ONU au fost de acord să ajute Rusia cu propriile exporturile de alimente şi îngrăşăminte pe pieţele externe.

Chiar dacă exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte nu fac obiectul propriu-zis al sancţiunilor occidentale impuse după invazia Rusiei, Moscova a declarat că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările au reprezentat o barieră în calea exporturilor sale