Actual Social

Cum aleg românii să își păstreze economiile. La „saltea”, în bancă sau pe bursă?

Cum aleg românii să își păstreze economiile. La „saltea”, în bancă sau pe bursă?
wall-street.ro

Marți, 07.06.2022, Reveal Marketing Research a publicat un raport conform căruia 2 din 3 români întâmpină dificultăţi în a pune bani de-o parte pentru zile negre. Potrivit aceluiași raport, însă, dacă totuși ar reuşi pună de-o parte “ceva” bani , românii ar alege să îi ţină în casă. Mai există și o altă categorie de persoane care intenţionează să limiteze din ce în ce mai mult utilizarea banilor cash în viaţa de zi cu zi, potrivit agerpres.ro

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat:

 • online în perioada 20 – 26 aprilie 2022
 • pe un eşantion de 1.005 persoane cu vârsta de peste 18 ani, din mediul urban, utilizatori de Internet.

Eroarea maximă de eşantionare este +/-3,1%, la un nivel de încredere de 95%.

Ce au arătat datele studiului, procentual

Prin urmare, rezultatele studiului referitor la evoluţia atitudinilor românilor faţă de economisire şi investiţii au arătat că 3 din 10 români (adica 28%) continuă să-şi păstreze economiile „la saltea”, în condiţiile în care:

 • O treime dintre ei nu reuşesc să economisească bani. În această categorie intră cu precădere persoanele cu vârste cuprinse între 45 şi 55 de ani (cca 41%), precum și persoanele cu venituri mici (cca 38%)
 • O altă treime crede că va economisi mai puţin decât până acum, fiind puşi în situaţia de acorda o atenţie sporită planificării bugetelor lunare pentru a reuşi să pună bani de-o parte. În această categorie intră persoanele cu venituri medii (cca 36%)

De asemenea, s-a constatat că, potrivit cercetării, în anul 2022 până la această dată, tinerii români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 ani au devenit mai responsabili faţă de gestionarea finanţelor personale. În cazul acestora a fost înregistrată cea mai mare pondere a celor care cred că vor economisi mai mult pe viitor (14%), comparative cu totalul eşantionului (8%).

Ce categorie de persoane preferă să își protejeze economiile ținându-le la bancă

Dacă, totuși, ar reuşi să pună bani de-o parte, jumătate dintre români ar prefera să utilizeze soluţiile de economisire oferite de bancă (depozit sau cont de economii).

Astfel, procentul celor care preferă această strategie de economisire este de:

 • 54%, în cazul persoanelor cu vârste între 18 şi 35 ani,
 • 59%, în cazul persoanelor cu vârste de peste 55 de ani.

 „Dacă pentru persoanele de peste 55 ani, proporţia celor care preferă să economisească păstrându-şi banii la bancă rămâne similară cu cea de anul trecut, în cazul tinerilor de până în 35 ani percepţia s-a modificat semnificativ. În 2022 se evidenţiază o creştere de 21 de procente (de la 33% la 54%) în ceea ce priveşte preferinţa tinerilor de a opta pentru depunerea economiilor într-un cont bancar”, se menţionează în studiul Reveal Marketing Research, potrivit sursei citate.

Pentru românii cu venituri mari, investirea economiilor în vederea protejării şi/sau a multiplicării banilor devine o perspectivă din ce în ce mai atractivă.

Câți dintre români investesc la bursă

Astfel, în anul 2022, comparativ cu anul 2021, nivelul de interes faţă de investiţiile la bursă a crescut semnificativ:

 • în anul 2021 doar 4% dintre români erau interesaţi să investească la bursă prin intermediul unui broker
 • în anul 2022 (până în prezent), ponderea celor interesaţi să investească la bursă prin intermediul unui broker a ajuns la 11%.

 Acest tip de comportament financiar (de a investi la bursă) este întâlnit într-o măsură semnificativ mai mare în cazul persoanelor cu venituri mari, 25% dintre aceştia declarând că ar prefera investirea economiilor (pentru a produce bani) în detrimentul economisirii banilor.

Câți dintre români vor utiliza din ce în ce mai puțin banii cash

Ponderea celor care declară că vor utiliza mai puţini bani cash pe viitor este mai mare în cazul:

 • persoanelor de peste 45 de ani (55%),
 • persoanelor cu venituri medii (57%)
 • persoanelor cu venituri mari (66%).