International

Cum s-au retras, rând pe rând, consilierii cei mai apropiați ai lui Putin

Cum s-au retras, rând pe rând, consilierii cei mai apropiați ai lui Putin
Foto: Valentin Iumaşev/spotmedia.ro

Rând pe rând, consilierii cei mai apropiați ai lui Vladimir Putin s-au retras de lângă liderul de la Kremlin. Motivele nu sunt clare, pentru că la Moscova există o secretomanie care e greu de penetrat de presă.

Valentin Iumaşev (foto), s-a retras luna trecută din funcţia de consilier onorific al preşedintelui Vladimir Putin.

Iumaşev este ginerele fostului președinte rus, Boris Elţin. I-a fost consilier onorific lui Putin, cu o influenţă limitată asupra luării de decizii a actualului preşedinte rus, s-a spus după ce s-a anunțat plecarea lui Iumașev.

Iumaşev a renunţat la rolul său de consilier al Kremlinului în aprilie 2022, „din propria iniţiativă”, a declarat pentru Reuters Liudmila Telen, prim-vicepreşedintele Centrului Prezidenţial Boris Elţin, o fundaţie în care Iumaşev este membru în consiliul de administraţie.

De altfel, o a doua persoană din anturajul lui Iumaşev a confirmat, sub protecţia anonimatului, că acesta a încetat să fie consilier prezidenţial în aprilie 2022.

Renunțarea lui Valentin Iumaşev din funcția de  consilier onorific pare că înlătură astfel toate legăturile dintre administraţia lui Putin şi regimul lui Elţin, o perioadă de reforme liberale şi de deschidere a Rusiei spre Occident.

Toate mișcările din aparatul de la Kremlin au început să se producă după ce, în data de 24.02.2022, Vladimir Putin le-a ordonat forţelor militare ruse să atace Ucraina.

Această invazie a Rusiei este considerată un act de agresiune nejustificată de către guvernele occidentale. În schimb, aceasta este denumită de  Moscova o „operaţiune specială” care are scopul să apere populaţia rusofonă din estul Ucrainei.

În luna martie, Anatoli Ciubais, o altă personalitate marcantă din perioada lui Elţin, s-a retras din funcţia de trimis special al Kremlinului.

De asemenea,  după ce a condamnat războiul, un diplomat din cadrul misiunii Rusiei la Naţiunile Unite a demisionat în cursul lunii mai.

Informații pe scurt despre Iumașev

  • Iumaşev a fost consilier al Kremlinului în perioada 1991-1999, când Boris Elţin a fost preşedinte al Rusiei.
  • După 1999 a devenit şeful de personal al preşedinţiei.
  • Este căsătorit cu fiica lui Boris Elţin, Tatiana.În 1997  Vladimir Putin (fost agent KGB care primise o funcţie de importanţă medie în administraţia prezidenţială cu un an înainte) a fost promovat în funcţia de şef-adjunct al acestei administraţii, în timp ce Iumaşev conducea administraţia prezidenţială. Promovarea lui Putin a constituit rampa de lansare a acestuia, care a devenit un fel de „moştenitor” al lui Boris Elţin şi a câştigat alegerile prezidenţiale din 2000, după ce Elţin s-a retras.Liderul rus a menţinut legături cu fosta familie prezidenţială chiar dacă de-a lungul anilor politicile lui Putin s-au îndepărtat de valorile îmbrăţişate de Elţin.

Astfel, Vladimir Putin a vizitat-o, în ianuarie 2020, pe fiica lui Boris Elţin, Tatiana, acasă la ea, pentru a o felicita de ziua  ei de naştere, potrivit site-ului Kremlinului.