International

A mai murit un președinte. Ucraina e în doliu după primul șef al statului desprins din URSS

kravciuc

Primul preşedinte al Ucrainei independente şi unul dintre cei care au avut un rol decisiv la destrămarea URSS, Leonid Kravciuk, a murit marţi la vârsta de 88 de ani, după cum a anunțat primarul Kievului, Vitali Klitschko. Leonid Kravciuk a fost preşedinte din 5 septembrie 1991 și până la demisia sa din 19 iulie 1994.

A mai murit un președinte. Ucraina e în doliu după primul șef al statului desprins din URSS

Pe canalul său Telegram, Vitali Klitschko a declarat că Kravciuk a fost un om care a întruchipat „talentul, caracterul puternic şi cunoştinţele”:

„O mare pierdere pentru întreaga Ucraină. Astăzi, Leonid Kravciuk a murit – primul preşedinte al Ucrainei, primul preşedinte al Radei (parlamentul ucrainean – n.r.) şi omul care este la originea statului ucrainean modern”, a transmis Kliciko pe Telegram, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Printre cele mai importante decizii ale sale se numără semnarea Protocolului de la Lisabona în 1992, prin care s-a angajat să renunţe la arsenalul nuclear cu care Ucraina a rămas după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

În postarea sa, Klitschko a declarat că moştenirea lui Kravciuk este deosebit de importantă într-un moment în care Ucraina se luptă cu Rusia.

 „Vom păstra suveranitatea şi voinţa pe care am obţinut-o acum mai bine de 30 de ani. Nu ne vom retrage”, a declarat Vitali Klitschko.

La rândul său, ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, a scris, pe Twitter, că Leonid Kravciuk, primul preşedinte al Ucrainei a fost şi primul comandant suprem al armatei Ucrainei.

”Cu semnătura sa, Imperiul Răului s-a dezintegrat. Îi mulţumim pentru reînnoirea paşnică a Independenţei noastre. Acum o apărăm cu armele în mâini”, a scris Reznikov.

Între anii 1994 și 2006 a fost deputat în Rada Supremă a Ucrainei.

La 8 decembrie 1991, preşedinţii Rusiei, Belarusului şi Ucrainei sovietice, Boris Elţin, Stanislav Şuşkevici şi Leonid Kravciuk, au semnat un tratat privind destrămarea URSS, forţându-l pe Mihail Gobarciov să demisioneze, ceea ce a însemnat practic moartea puterii sovietice.

Pe 4 mai, a decedat și primul preşedinte al Belarusului independent, Stanislav Şuşkevici, la vârsta de 87 de ani. Conform mai multor media, el a murit după ce a fost extrem de slăbit de COVID-19, de care s-a îmbolnăvit în martie.

Săptămâna trecută a murit și președintele Belarusului

Zilele trecute a murit și primul președinte al Belarusului, Stanislav Şuşkevici. Conform agențiilor de presă, el a decedat din cauza unor complicații, după ce a fost extrem de slăbit de COVID-19, de care s-a îmbolnăvit în martie. Soţia sa a spus la sfârşitul lunii aprilie că soţul său este la reanimare.

Stanislav Şuşkevici a fost primul președinte al Belarusului, dar în 1994, a fost constrâns de deputaţi să plece, acuzat, alături de alţi responsabili, de corupţie într-un raport al şefului unei comisii parlamentare anticorupţie, Aleksandr Lukaşenko.