Actual Diverse

Cum va fi vremea de Bobotează. Vine gerul Bobotezii sau nu

Cum va fi vremea de Bobotează. Vine gerul Bobotezii sau nu
Infoactual/arhiva

De Bobotează știam că vine gerul Bobotezii și că va fi așa de frig că vor crăpa pietrele, iar apele le vom vedea înghețate chiar și la robinetul din curtea casei. Dar acum, când iarna nu mai este așa cum era, la ce să ne așteptăm în magica zi de Bobotează.

Cum va fi vremea de Bobotează. Vine gerul Bobotezii sau nu

Tradițiile se păstrează și mai mult decât atât, ele se transmit din generație în generație. Familiile noastre le respectă cu sfințenie. Și aceasta deoarece, în fiecare an, la data de 6 ianuarie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza, ziua în care toate apele se sfințesc.

Dar cum va fi vremea? Putem vorbi de gerul Bobotezii sau nu. Vremea va fi caldă pentru această dată, au anunțat meteorologii de la ANM. Vineri, de Bobotează, temperaturile minime, per ansambu, nu vor scădea sub zero grade, iar maximele vor fi cuprinse între 3 și 13 grade.

Sărbătoarea era marcată până acum și de natură prin gerul Bobotezei. Dar acum, în loc să fie frig să crape pietrele, cum spune o vorbă din popor, temperaturile sunt de primăvară. În Gorj, grădinile sunt pline de ghiocei și pomi înfloriți. Specialiștii, citați de media, avertizează că înmugurirea precoce, urmată de un eventual îngheț, le va fi fatală.

În București, de exemplu, cerul va fi temporar noros, iar în noaptea de miercuri spre joi (4/5 ianuarie) probabilitatea de formare a ceții va fi ridicată. Vântul se va intensifica temporar pe parcursul zilei de joi (5 ianuarie) cu viteze la rafală de 40-45 km/h. Temperatura maximă din București se va situa în jurul valorii de 10 grade, iar în timpul dimineților se vor înregistra temperaturi de 3-6 grade.

Temperaturile continuă pe 5 ianuarie 2023 să fie neobișnuit de calde pentru această perioadă. Cu toate acestea, meteorologii au anunțat cod galben de viscol în mai multe zone din țară. Începând cu ora 02:00 dimineața și până la ora 14:00, este în vigoare o avertizare cod galben de intensificări ale vântului, viscol în nordul Carpaților Orientali. Despre această schimbare bruscă, pe alocuri, a scris și Infoactual într-o ediție anterioară.

În sudul țării, cerul va fi variabil, iar în rest cerul va fi înnorat și vor avea loc precipitații sub formă de ploaie. Dimineața va fi ceață pe multe porțiuni de drum. La munte vor avea loc precipitații mixte, iar la altitudini mari va ninge.