Actual Diverse

Cum va fi vremea de Revelion și cum arată prognoza meteo pentru următoarele săptămâni

Cum va fi vremea de Revelion și cum arată prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Infoactual/arhiva

Ne înfiorăm văzând imaginile televizate care redau starea meteo din unele state americane, Canada sau Japonia. Și ne întrebăm, pe bună dreptate, dacă această vreme ajunge sau nu și la noi.

Cum arată prognoza meteo pentru următoarele zile și săptămâni

Surprinzător, dar curenții de aer excesiv de rece, nu vor ajunge și la noi, în România. Valorile termice se vor menține mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă și în luna ianuarie, în întreaga țară, după cum au anunțat specialiștii Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Mai întâi ceață, o ploaie intensă dar de scurtă durată și apoi câteva raze de soare și la amiază nori. Așa a arătat vreme la Iași, de exemplu, în ziua de marți, 27 decembrie 2022.

La nivel național, prima zi a intervalului va debuta cu o medie a temperaturilor maxime apropiate de normal, în jurul a 6 grade, după care vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, astfel încât în perioada 28 decembrie – 05 ianuarie, mediile temperaturilor maxime vor fi cuprinse între 6 și 9 grade.

Valorile diurne vor scădea spre valori în jurul a 5 grade în medie, în perioada 07 – 09 ianuarie 2023. O evoluție termică similară o vor avea și valorile nocturne, astfel media minimelor ca crește ușor de la 1 grad în medie în prima zi a intervalului spre 4 grade în data de 01 ianuarie.

Ulterior, tendința temperaturiilor minime va merge spre scădere, de la 4 grade, în medie, în 01 ianuarie, spre medii în jurul a -2 grade la sfârșitul intervalului, respectiv la data de 9 ianuarie. Probabilitatea pentru precipitații va fi mare în intervalul 27 – 30 decembrie și în intervalul 02- 09 ianuarie, au transmis reprezentanții ANM, citați de media.

În intervalul menționat anterior, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, dar mai ales în nord, nord-est, nord-vest, centru și la munte.

Cantitățile de precipitații, potrivit opiniei de specialitate, vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice și în zona montană aferentă.

Și în săptămâna 09.01.2023 – 16.01.2023, temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile țării. Totodată, și în săptămâna 16.01.2023 – 23.01.2023, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.