Actual Politică

Curtea Constituţională are un nou preşedinte. Marian Enache l-a înlocuit pe Valer Dorneanu

Curtea Constituţională are un nou preşedinte. Marian Enache l-a înlocuit pe Valer Dorneanu

Judecătorul constituţional Marian Enache a fost ales sâmbătă în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale a României. Enache, numit în funcţia de judecător CCR în 2016, cu sprijinul PSD, îi succede lui Valer Dorneanu şi va conduce CCR pentru următorii trei ani. Marian Enache a fost ales în urma votului membrilor CCR, potrivit procedurii impuse de legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale.

Curtea Constituţională are un nou preşedinte. Marian Enache l-a înlocuit pe Valer Dorneanu

Judecătorul Marian Enache a fost numit membru al CCR în 2016, din partea Senatului, fiind sprijinit de PSD. La data numirii în funcţie era senator independent, după ce fusese membru al UNPR, partidul lui Gabriel Oprea, şi membru al PSD. Mandatul de judecător CCR al lui Marian Enache expiră în 2025.

Marian Enache este printre judecătorii CCR care se bucură de venituri consistente. Potrivit ultimei declaraţii de avere, pe lângă leafa de 322.000 de lei, judecătorul a mai avut o pensie de 445.00 de lei, pentru faptul că este magistrat CCR, dar şi aproximativ 97.000 de lei, pentru mandatele din Parlament. Sunt veniturile pe anul 2020, în condiţiile în care ultima declaraţie de avere a fost depusă în iunie 2021. Aşadar, venituri anuale de 864.000 de lei. Deşi încasează aceşti bani şi a avut mereu locuri de muncă bine remunerată, Enache nu are niciun apartament sau casă pe numele său, fiind doar posesorul a patru terenuri, două intravilane şi două extravilane, în Prahova şi Ilfov.

Marian Enache este în politică încă de la începutul anilor ’90

Potrivit CV-ului de pe site-ul CCR, Enache, născut la 5 mai 1954, în Iaşi, este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi, în 1977, şi este doctor în ştiinţe juridice, specializarea Drept constituţional, Facultatea de drept a Universităţii Bucureşti, titlu obţinut în 1997.

Marian Enache, 68 de ani, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași în 1977 și înainte de Revoluție a fost avocat în Barourile Iași și Vaslui, în perioada 1977-1990. În 1990, a devenit membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), organism provizoriu de conducere după căderea lui Nicolae Ceaușescu. Între 1990 și 1992 a fost deputat în Parlamentul României și, printre altele, vicepreședinte al Comitetului Adunării Constituante și membru al Comisiei de redactare a Constituției României din 1991.

În 1993, a fost consilierul președintelui Ion Iliescu la Direcția juridică. Apoi, timp de trei ani, a fost ambasador al României în Republica Moldova, iar între 1996 și 2000 a fost din nou deputat. Între 2011-2012 a fost secretar general adjunct al Camerei Deputaților și din nou deputat între 2012-2016.

Cine sunt acum judecătorii Curții Constituționale a României

Curtea Constituţională este alcătuită din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre cei 9 judecători, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României.

Judecătorii CCR se bucură de imunitate şi nu pot fi traşi la răspundere pentru opiniile şi voturile exprimate la adoptarea soluţiilor.

Livia Stanciu – numită judecător de preşedintele României (2016), pentru un mandat de 9 ani

Marian Enache – numit judecător de Senatul României (2016), pentru un mandat de 9 ani

Varga Attila – numit judecător de Camera Deputaţilor (2016), pentru un mandat de 9 ani

Elena-Simina Tănăsescu – numită judecător de preşedintele României (2019), pentru un mandat de 9 ani

Cristian Deliorga – numit judecător de Senatul României (2019), pentru un mandat de 9 ani

Gheorghe Stan – numit judecător de Camera Deputaților (2019), pentru un mandat de 9 ani

Bogdan Licu – numit judecător de Camera Deputaților (2022), pentru un mandat de 9 ani

Iulia Scântei – numită judecător de Senat (2022), pentru un mandat de 9 ani

Mihaela Ciochină – numită judecător de președintele României (2022), pentru un mandat de 9 ani