Actual Diverse

Curtea Supremă a decis. Dreptul la avort, abrogat în SUA

Curtea Supremă a decis. Dreptul la avort, abrogat în SUA

Americancele au acum opțiuni restrânse de decizie. De la începutul anului, multe manifestări de stradă în Statele Unite exprimau nemulțumirea femeilor, în privința constrângerii și chiar anulării dreptului de a avorta. Părerile sunt pro și contra. Există cel puțin două tabere și acum, una, cu siguranță, a câștigat.

Curtea Supremă a decis. Dreptul la avort, abrogat în SUA

Milioane de femei din SUA se pregătesc să-și piardă dreptul legal la avort, după ce Curtea Supremă a anulat hotărârea cunoscută sub numele de Roe v. Wade, transmite BBC News.

Această decizie va schimba drepturile la avort în Statele Unite, statele individuale putând, acum, să interzică procedura de avort. Se așteaptă ca jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții privind întreruperile de sarcină.

13 state federale au adoptat, deja, așa-numitele legi declanșatoare, care vor interzice automat avortul, în urma deciziei Curții Supreme.

Statistica arată înfiorător. Accesul la avort este de așteptat să fie întrerupt pentru aproximativ 36 de milioane de femei, care se află la vârsta reproductivă, potrivit datelor deținute de la Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală care oferă ajutor frecvent, pentru întreruperile de sarcină.

Decizia nu face ca întrerupările de sarcină să fie ilegale, ci readuce Statele Unite la situația în vigoare înainte de emblematica hotărâre „Roe v. Wade” din 1973, când fiecare stat era liber să le autorizeze sau nu.

Și totuși, New York Times titrează că, după anularea respectivei hotărâri, „Roe v, Wade”, avortul va fi interzis în aproximativ jumătate dintre statele americane.

Constituția nu face referire la avort și niciunul dintre articolele sale nu protejează implicit acest drept. Roe v. Wade a fost total nefondată de la început și trebuie respinsă”, a adăugat acesta. „Este timpul să întoarcem problema avortului la aleșii poporului în parlamentele locale”, a scris judecătorul Samuel Alito în numele majorității.

Justiția din Statele Unite funcționează în baza unor precedente, pentru ei fiind foarte importantă cazuistica și istoria judiciară. Dezbaterile pe acestă temă, cu siguranță, nu se vor opri aici.

Reacția președintelui Biden

Un comunicat al președintelui Biden, citat de New York Times, în dimineața zilei de astăzi (25 iunie 2022), transmite care este părerea liderului de la Casa Albă în legătură cu această lege controversată.

Președintele Biden a numit hotărârea Roe „o eroare tragică„.

Această decizie nu trebuie să fie ultimul cuvânt„, a declarat președintele Biden, care a cerut, totodată, Congresului să adopte o lege menită să protejeze dreptul femeii la avort.

Foto: pixabay