Actual

Dacian Cioloş îl vizitează pe Ludovic Orban şi vrea să construiască un pol reformator pentru alegerile din 2024

Dacian Cioloş îl vizitează pe Ludovic Orban şi vrea să construiască un pol reformator pentru alegerile din 2024
foto: Facebook Ludovic Orban

Partidele mici se reorganizează pe scena politică. Ludovic Orban a organizat deja primul Consiliu Naţional şi şi-a stabilit planul politic pentru viitoarele alegeri din 2024, Dacian Cioloş nu îşi găseşte locul în USR, după ce a demisionat din fruntea partidului, în urma unui conflict cu echipa centrală de conducere, iar Liviu Dragnea curtează PNŢCD, partid condus de Aurelian Pavelescu, formaţiune politică măcinată şi ea de câteva conflicte.

Dacian Cioloş îl vizitează pe Ludovic Orban şi vrea să construiască un pol reformator pentru alegerile din 2024

Dacian Cioloș își pregătește plecare din USR, alături de parlamentari și europarlamentari care au candidat din partea PLUS și care îi rămân fideli. Cioloș ar putea construi un nou partid politic, dar se uită deja și spre posibili aliați. Singurii alianţi cu care ar dori să facă o alinaţă este partidul lui Ludovic Orban, Forţa Dreptei.

La luna noiembrie a anului trecut, când Ludovic Orban a demisionat din PNL, Dacian Cioloş a declarat că vrea să construiască până în 2024 un pol liberal care să câştige alegerile. Atunci, Cioloş a mai spus că nu exclude discuţii cu Ludovic Orban sau alţi liberali.

            „Depinde în ce direcție vrea să o ia domnul Orban. Nu excludem nici discuții cu oameni de bun simț din PNL. Eu văd că sunt convulsii destul de importante în PNL. E deja o hemoragie. E important, și aici vom discuta foarte serios, pentru că USR înțelege rolul unei Opoziții reformatoare, cu adevărat liberale și ne vom juca rolul acesta. Și vom fi deschiși pentru colaborări cu viitoare mișcări politice, fie din interiorul PNL fie din afară, ca să construim un pol cu adevărat reformator, liberal pentru 2024”, a declarat Dacian Cioloș, la finalul anului trecut.

Între timp, Orban şi-a făcut partid, Cioloş a demisionat de la preşedinţia USR, la începutul anului aşa că a venit vremea ca cei doi să se curteze. Conform unor apropiaţi ai celor doi, deja există discuții exploratorii între Dacian Cioloș și liderul Forței Dreptei, Ludovic Orban, în perspectiva unei alianțe.

Dacă se va concretiza o alianță între Dacian Cioloș și Ludovic Orban, aceștia vor rupe atât din voturile PNL, cât și din cele ale USR, asta pentru că partidele celor doi sunt formate din oameni care au fost în PNL și USR.

În ultima perioadă au circulat zvonuri privind intenția susținătorilor lui Dacian Cioloș de a forma un nou partid, iar el nu a negat.

„Dacă sunt colegi din USR care consideră că trebuie organizat un nou partid, care vor să discute de problemele din USR pe care eu le-am pus pe masă încă de când mi-am prezentat demisia din poziția de președinte, da, sunt subiecte care rămân în continuare de actualitate în partid. Atâta vreme cât conducerea partidului nu aduce răspunsuri la aceste probleme, continuă tensiuni, pleacă oameni din partid”.

Aşadar, în perspectiva alegerilor din 2024, scena politică se reașează. Dacă pe dreapta se discută între Dacian Cioloș și Ludovic Orban, pe stânga, PNȚCD și Aurelian Pavelescu discută cu Liviu Dragnea.