Actual

Dacian Cioloş: Îmi doresc să nu ne mai bucurăm de normalitate de parcă ar fi o excepţie

Dacian Cioloş: Îmi doresc să nu ne mai bucurăm de normalitate de parcă ar fi o excepţie

Dacian Cioloş, copreşedintele USR PLUS, a declarat joi că nu se aştepta să ocupe prima poziţie în urma primului tur al alegerilor pentru şefia partidului.

„Nu m-am aşteptat la acest rezultat. Nu m-am aşteptat să avem atât de mulţi colegi prezenţi la vot”, a spus el într-o conferinţă de presă susţinută la sediul partidului.

Cioloş a menţionat că urmează turul al doilea al alegerilor şi a arătat că jocul e deschis, iar rezultatul este unul strâns. Totodată, şi-a exprimat speranţa ca în cadrul turului doi să fie menţinută aceeaşi atmosferă a competiţiei, iar în urma alegerilor, USR PLUS să fie consolidat, astfel încât în 2024 să demonstreze că poate fi principalul partid de guvernare.

Dacian Cioloş şi Dan Barna, copreşedinţii USR PLUS, merg în turul doi al alegerilor pentru şefia partidului. În urma primului tur, Dacian Cioloş a obţinut 15.111 voturi (46%), Dan Barna a întrunit 14.404 voturi (43,9%), Irineu Darău are 3.300 de voturi (10,1%). Din 44.114 membri cu drept de vot, au votat 32.815 (74,4%).

Membrii USR PLUS au avut posibilitatea să-şi exprime pe parcursul ultimei săptămâni, prin vot online, opţiunea în ce priveşte noul preşedinte ale partidului rezultat în urma fuziunii dintre USR şi PLUS. Rezultatul scrutinului online urmează să fie validat de congresul USR PLUS, care va avea loc în weekendul 2-3 octombrie, la Romexpo, în Bucureşti.

„Nu vreau să cataloghez acest prim tur ca pe o victorie sau orice altceva care ar părea că e rezultatul unui război. Este o competiţie fără miză personală, este o alegere pentru viitorul partidului nostru, un vot pentru un USR PLUS mai bun şi mai capabil să ofere societăţii româneşti o şansă la o viaţă decentă şi normală, la prosperitate şi bucurie”, a scris Cioloş, pe pagina sa de Facebook.

Cioloș le-a mulţumit celor care au votat, indiferent de opţiunea pe care au avut-o

„Este impresionantă participarea şi, prin numărul de membri care au votat, suntem un exemplu pentru ceea ce înseamnă să faci politică în România şi ce înseamnă implicarea reală. Este un exerciţiu de democraţie şi implicare decent şi onest pentru care meritaţi felicitări şi mulţumiri. Am putea spune că este o victorie a normalităţii modul în care s-au desfăşurat votul şi procesul electoral, dar îmi doresc să nu ne mai bucurăm de normalitate de parcă ar fi o excepţie. Rolul nostru în politică ar trebui să fie acela de a asigura normalitatea în fiecare zi, de a nu mai permite aventuri politice şi excese, pariuri şi riscuri nejustificate”, a afirmat Dacian Cioloş.

De asemenea, el le-a mulţumit şi contracandidaţilor săi din primul tur de scrutin.

„Singura mea rugăminte este să înţelegem că votul colegilor noştri, membrii USR PLUS, este dedicat schimbării în bine, principiilor pe care le-am asumat şi dorinţei de a munci mai mult şi mai eficient. Cred că se poate mai bine şi mai mult, iar noi suntem aici ca să ne ţinem de cuvânt faţă de voi toţi cei cărora vă cerem votul în aceste alegeri. În ceea ce mă priveşte, consider că partidul are nevoie de doi ani de construcţie intensă, la sfârşitul cărora să avem şanse reale la Preşedinţia României şi la o majoritate care să poată schimba şi reforma România”, a susținut Cioloş.