Actual

Breaking: De azi se ridică restricțiile Covid din aeroporturi și avioane! Călătoriile revin la normal

De azi se ridică restricțiile Covid din aeroporturi și avioane! Călătoriile revin la normal
Arhivă

Pas mare spre revenirea la normal a călătoriilor cu avionul. De luni, 16 mai, masca nu va mai fi obligatorie pentru cei care aleg să zboare cu avionul.

Uniunea Europeană a renunțat la această măsură de protecție pe aeroporturi și în avioane

Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) au anunțat că, din 16 mai, au relaxat toate măsurile pentru călătorii aerieni. Totuși, masca de protecție rămâne la stadiul de recomandare pentru persoanele care tușesc sau strănută, fiind „una dintre cele mai bune apărări împotriva transmiterii Covid-19”.

Patrick Ky, șeful EASA, apreciază că această relaxare reprezintă „un mare pas înainte în normalizarea călătoriilor cu avionul”. Totuși, acesta a spus că pasagerii care prezintă simptome, adică tușesc sau strănută, „ar trebui să ia puternic în considerare să poarte o mască, pentru liniştirea celor aşezaţi în apropiere.”.

Pe de altă parte, directorul ECDC, Andrea Ammon, a declarat că, deși riscurile de infectare încă există, „imunizarea naturală și vaccinurile au permis vieții noastre să înceapă să revină la normal”. Oficialul a mai atras atenția că, după ce purtarea măștii nu va mai fi obligatorie, este important să înțelegem că „distanțarea fizică și o bună igienă a mâinilor sunt cele mai bune metode de reducere a transmiterii Covid-19”.

Fiecare companie aeriană își va face regulile

Chiar dacă Uniunea Europeană a renunțat la această măsură de protecție pe aeroporturi și în avioane, regulile vor continua să varieze de la o linie aeriană la alta și după data de 16 mai. De exemplu, zborurile spre o destinaţie unde măştile sunt încă impuse în transportul public ar trebui să continue să încurajeze purtarea măştilor, în conformitate cu recomandările.

Relaxarea vine ca urmare a faptului că efectele pandemiei continuă să se facă tot mai puţin simţite, în special datorită ratelor mari de vaccinare, imunităţii de turmă şi a ridicării restricţiilor într-un număr tot mai mare de state europene.