Actual International

De azi, Suedia conduce Uniunea Europeană. S-au anunțat priorităţile preşedinţiei suedeze

De azi, Suedia conduce Uniunea Europeană. S-au anunțat priorităţile preşedinţiei suedeze
Unsplash.com

Gata, s-a predat ștafeta. De la 1 ianuarie, oficial, Suedia conduce Uniunea Europeană, în forul ei decisiv. Există pe agenda de lucru a oficialillor suedezi câteva priorități despre care ei au anunțat deja pe pagina lor online.

De azi, Suedia a preluat conducerea rotativă a Uniunii Europene. S-au anunțat priorităţile preşedinţiei suedeze

Azi, 1 ianuarie 2023, Suedia preia de la Cehia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de şase luni. Statele membre care deţin preşedinţia Uniunii lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite „trio-uri”, pentru o perioadă de 18 luni.

Trio-ul actual este format din Franţa (ian.-iun. 2022), Cehia (iul.-dec. 2022) şi Suedia (ian.-iun. 2023).  Pe agendă, printre priorități, este atenția sporită asupra situației din Ucraina, dar și extinderea UE.

Priorităţile preşedinţiei suedeze reflectă poziţiile pe care Suedia le-a susţinut în mod tradiţional în UE și includ provocările geopolitice şi economice actuale cu care se confruntă Uniunea, după cum se arată pe site-ului oficial al guvernului suedez.

Temele aflate în centrul atenției noii preşedinţii suedeze sunt: Securitatea-unitatea, rezilienţa-competitivitatea, prosperitatea (tranziţia energetică), valorile democratice şi statul de drept, a spus prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, într-un discurs susținut la data de 12 decembrie 2022, în Parlamentul suedez (Riksdag).

Suedia a anunțat deja că va acorda atenţie sporită situaţiei din Ucraina şi procesului de extindere a UE. Cu privire la economie, preşedinţia suedeză va depune eforturi pentru unitate în actuala situaţie dificilă de criză.

La capitolul afaceri interne, viitoarea preşedinţie se va axa pe politicile migraţiei, pe combaterea crimei organizate, a terorismului şi a extremismului violent.

În zona politicilor sociale, a locurilor de muncă şi sănătăţii, Suedia arată că se va axa pe reducerea riscului de sărăcie şi excluziune socială, ca urmare a ultimelor crize: pandemia, criza energetică şi creşterea inflaţiei.

În plus, preşedinţia suedeză va promova activ obiectivele UE, pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050, în paralel cu creşterea competitivităţii, a ocupării forţei de muncă, a producţiei de alimente şi a sănătăţii şi bunăstării. Punerea în aplicare a Pactului ecologic european va fi pe agendă în prima jumătate a anului 2023, informează site-ul preşedinţiei suedeze.

Iar în ceea ce privește România, toate speranțele noastre de a face parte din spațiul liber Schengen, sunt legate, de asemenea, tot de Suedia.

Mesajul premierului Nicolae Ciucă către Suedia

„Salut începerea preşedinţiei suedeze a Consiliului UE în acest an. Urez succes prim-ministrului şi Guvernului Suediei în exercitarea mandatului în aceste vremuri marcare de mari provocări. România este angajată să lucreze îndeaproape cu Suedia pentru construirea unei Uniuni Europene mai consolidate, orientată spre viitor şi unită”, a scris Nicolae Ciucă, duminică pe Twitter.