Actual Economic

De câți bani are nevoie o familie pentru un trai decent. A fost recalculată valoarea coşului minim de consum

De câți bani are nevoie o familie pentru un trai decent. A fost recalculată valoarea coşului minim de consum
telegraph.md

Coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente.

Pentru luna septembrie 2022, valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii este de 8.659 lei pe lună, faţă de 7.233 lei în septembrie 2021, deci în creştere cu 19,7%.

Care este valoarea coșului pentru o familie, în funcție de numărul de membri

Potrivit raportului, furnizat de Fundaţia Friedrich Ebert România şi Syndex România, valoarea „Coşului minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populaţia României”, este următoarea :

  • pentru o familie compusă din doi adulţi şi un copil este de 7.112 lei pe lună,
  • pentru o familie compusă din doi adulţi fără copii este de 5.322 lei pe lună.

Pentru o persoană singură adultă, valoarea coșului este de 3.275 lei pe lună, arată datele Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Syndex România.

Recalcularea coșului minim de consum s-a făcut pe baza unor indici de prețuri

Se precizează că recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2022, raportat la luna septembrie a anului trecut.

Potrivit raportului, în perioada iulie-septembrie 2018, Syndex România şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii au derulat o cercetare la nivel naţional pentru fundamentarea unui coş minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României. Iar rezultatele acestei cercetări ar trebui să constituie o nouă etapă în discuţia despre resursele necesare pentru traiul populaţiei în România, nu atât datorită reînnoirii conceptului mai vechi de coş minim de consum, cât mai ales datorită sublinierii explicite a noţiunii de nivel de trai decent şi a cheltuielilor care trebuie acoperite pentru ca populaţia României să îşi poată asigura un asemenea nivel de trai.

Trebuie stabilite cheltuielile periodice necesare

Coşul minim de consum pentru un trai decent presupune stabilirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată.

În afară de nevoile imediat necesare supravieţuirii (adăpost, alimentaţie), coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente, dintre care enumerăm:

  • îmbrăcămintea,
  • igiena personală,
  • educaţia,
  • îngrijirea sănătăţii,
  • transportul,
  • comunicaţiile,
  • recreerea,
  • eventuale cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.), potrivit agerpres.ro