International

De ce a fost Don Lemon concediat de CNN? Remarcile care l-au costat o carieră de 17 ani

don lemon de la cnn
sursă foto sky news

Don Lemon, prezentatorul CNN, a atacat rețeaua de televiziune după concedierea sa, care a venit în urma unor acuzații de misoginism și comportament inadecvat. „Sunt stupefiat”, a scris Lemon pe Twitter, spunând că a fost anunțat de agentul său că a fost concediat.

CNN a declarat că „s-a separat” de Lemon, care a fost co-prezentator al emisiunii sale matinale, precizând că „îi dorim numai bine”. Această decizie vine după remarcile făcute în direct de Lemon, în care a spus că republicana Nikki Haley, în vârstă de 51 de ani, nu se află „în floarea vârstei”.

Tucker Carlson a fost și el concediat

Concedierea vine, de asemenea, în urma unei alte plecări importante din presa americană. Cu doar câteva momente înainte de anunțul lui Lemon, Fox News a anunțat că se desparte de prezentatorul Tucker Carlson, aflat în prime-time.

O prezență de lungă durată în cadrul rețelei, Lemon a fost ultima dată co-prezentator al emisiunii This Morning de la CNN. Dar a intrat în controverse la începutul acestui an după comentariile pe care le-a făcut despre aspiranta republicană la președinție Nikki Haley, fost ambasador la ONU și guvernator al Carolinei de Sud. Haley nu era „în floarea vârstei”, a spus Lemon în februarie, o remarcă criticată ca fiind sexistă. „Când o femeie este considerată a fi în floarea vârstei: la 20, 30 și poate 40 de ani”, a spus el.

„Spun doar adevărul, căutați pe Google”, a adăugat el, ca răspuns la obiecțiile coprezentatoarelor sale de sex feminin, Poppy Harlow și Kaitlan Collins. Lemon a emis o declarație în aceeași zi în care a spus că regretă comentariile sale „nesărate și irelevante”. De asemenea, el și-a cerut scuze în fața redacției și a fost de acord să ia parte la o „instruire obligatorie” pentru a aborda incidentul.

Dar comentariile au stârnit numeroase critici, inclusiv din partea actriței Michelle Yeoh, în vârstă de 60 de ani, care a părut să facă referire la comentarii în discursul de acceptare a premiului Oscar luna trecută, spunând: „Doamnelor, nu lăsați pe nimeni să vă spună că ați trecut vreodată de prima tinerețe”.

Într-o postare lunea aceasta, Haley a părut să abordeze concedierea, numind-o „o zi mare pentru femeile de pretutindeni”, adăugând „#StillInMyPrime”. Reputația lui Lemon a fost și mai mult tulburată de un raport al Variety la începutul lunii aprilie, care a detaliat acuzațiile de comportament misogin față de colegii săi de la CNN.

Istoricul de remarci misogine ale lui Don Lemon

Lemon a numit-o grasă pe o producătoare în față, a relatat Variety, și-a bătut joc de o colegă, a mimat-o și i-ar fi trimis mesaje de amenințare alteia. Un reprezentant al lui Lemon a negat informațiile.

Lemon s-a mai confruntat cu controverse în toamna anului trecut pentru că a afirmat că echipa masculină de fotbal a SUA ar trebui să fie plătită mai mult decât cea feminină, spunând că bărbații sunt „mai interesanți de urmărit”.

Jurnalistul în vârstă de 57 de ani a apărut luni la CNN în timpul programului de dimineață, ca de obicei, înainte ca rapoartele privind concedierea sa să fie făcute publice mai târziu în aceeași zi. „După 17 ani la CNN, aș fi crezut că cineva din conducere ar fi avut decența de a-mi spune direct”, a scris Lemon pe Twitter.

„În niciun moment nu mi s-a dat vreun indiciu că nu voi putea continua să fac munca pe care am iubit-o la rețea.” Acesta a continuat: „Este clar că sunt probleme mai mari la mijloc”.

Rețeaua nu a detaliat motivul concedierii sale. Dar, într-o a doua declarație emisă luni după-amiază, aceasta a calificat drept ” imprecisă” descrierea evenimentelor făcută de Lemon, spunând că i s-a oferit posibilitatea de a se întâlni cu conducerea, scrie BBC.