Actual International

De ce americanii au decis să intervină în Golf între Iran și Israel cu 100 de drone. Există un motiv

De ce americanii au decis să intervină în Golf între Iran și Israel cu 100 de drone. Există un motiv
wikipedia

Sâmbătă, 19 noiembrie 2022, şeful Comandamentului american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM), generalul Michael Kurilla, a anunțat că unitate operaţională condusă de SUA va desfăşura până anul viitor peste 100 de drone în apele strategice din Golf.

De ce americanii au decis să intervină în Golf între Iran și Israel cu 100 de drone. Există un motiv

Un anunț de ultimă oră aparține generalului Michael Kurilla, şeful Comandamentului american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM), potrivit căruia Statele Unite au decis să desfășoare în apele strategice ale Golfului, prin intermediul unei unități speciale, operaționale, până în anul 2023, mai mult de o sută de drone.

La baza deciziei de acum stă un motiv.  Anunţul generalului Michael Kurilla intervine la câteva zile după atacul din Marea Oman asupra unui petrolier deţinut de un miliardar israelian, atac atribuit Iranului de către Israel şi SUA.

SUA şi mai multe ţări din Golf denunţă în mod regulat acţiunile Teheranului în această zonă maritimă extrem de strategică, cale de navigaţie aproape exclusivă care leagă ţările petroliere din Golf de pieţele mondiale.

Iată ce a declarat oficialul american, generalul Kurilla, în timpul conferinţei anuale asupra securităţii la Manama, în Bahrain.

„Din acest moment şi până anul viitor”, Task Force 59 va reuni o flotă de peste 100 de drone de suprafaţă şi submarine „care să opereze şi să comunice împreună.”

Generalul american a spus că „dronele adverse” sunt cea mai mare ameninţare tehnologică pentru securitatea regională.

Potrivit Arab News de sâmbătă, 18 noiembrie 2022, Comandamentul Central al SUA a indicat că peste 100 de ambarcațiuni vor fi desfășurate până în 2023.

Generalul Kurilla a declarat, citat de media externă:

„Până anul viitor, pe vremea aceasta, Task Force 59 va reuni o flotă de peste 100 de nave de suprafață și subterane fără echipaj uman care vor opera împreună, vor comunica împreună și vor asigura cunoașterea domeniului maritim.”

Task Force 59 a fost lansată în septembrie 2021, la sediul Flotei a cincea a Marinei SUA din Bahrain. Înființată pentru a contribui la îmbunătățirea securității în regiune, forța operațională va integra sistemele fără pilot și inteligența artificială în operațiunile din Orientul Mijlociu.

Scopul menționat este acela de a dezvolta capacităţile de supraveghere în această zonă datorită dronelor şi inteligenţei artificiale, după o serie de atacuri cu drone atribuite Republicii Islamice.

Navele de suprafață fără pilot la bord sunt relativ noi și vor face parte dintr-un program experimental care urmărește să dezvolte capacitatea de a învinge dronele adversarilor.

Tensiunile sunt deja ridicate în zonă, Iranul confruntându-se cu proteste continue împotriva guvernului și cu faptul că țara a recunoscut că a furnizat arme pentru ca Rusia să le folosească în atacurile sale asupra Ucrainei.