Actual Diverse

De ce ne curentăm când ne atingem de cineva. Explicația specialiștilor este una simplă, deloc complicată

De ce ne curentăm când ne atingem de cineva. Explicația specialiștilor este una simplă, deloc complicată

Cu siguranță că vi s-a întâmplat să vă atingeți de cineva și să simțiți că v-ați curentat. Suntem plini de energie sau care este, oare, explicația.

De ce ne curentăm când ne atingem de cineva. Explicația specialiștilor este una simplă, deloc complicată

Ne apropiem cu mâna, un fir de păr sau hainele de cineva și ies scântei. Ei bine, acest fenomen destul de neplăcut poartă numele de curent static şi se produce datorită energiei statice, potrivit opiniei specialiștilor în fizică.

Electricitatea statică este un dezechilibru al sarcinilor electrice în interiorul sau pe suprafața unui material sau între materiale. Încărcătura rămâne până când este capabilă să se îndepărteze prin intermediul unui curent electric sau al unei descărcări electrice.

Electricitatea statică este denumită astfel în contrast cu electricitatea curentă, în care sarcina electrică circulă printr-un conductor electric sau spațiu și transmite energie.

O sarcină electrică statică poate fi creată ori de câte ori două suprafețe intră în contact și s-au uzat și separat, iar cel puțin una dintre suprafețe are o rezistență ridicată la curentul electric (și este, prin urmare, un izolator electric).

Efectele electricității statice sunt cunoscute de majoritatea oamenilor, deoarece oamenii pot simți, auzi și chiar vedea scânteia, deoarece excesul de sarcină este neutralizat atunci când este adus în apropierea unui conductor electric mare (de exemplu, o cale spre pământ) sau a unei regiuni cu un exces de sarcină de polaritate opusă (pozitivă sau negativă).

Atunci când două materiale sunt în contact, electronii se pot deplasa de la un material la celălalt, ceea ce lasă un exces de sarcină pozitivă pe un material și o sarcină negativă egală pe celălalt.

Suntem înconjuraţi de atomi, care la rândul lor  sunt formați din protoni, electroni și neutroni. Atunci când unii atomi se sparg, se eliberează electronii din ei și se produce un fel de „curent static‟ sau acea senzație enervantă de scurtă durată pe care o simtim. Explicația aparține fizicienilor.

Curentul static se produce în momentul în care atingem o altă persoană deoarece corpul este conductor de electroni. La fel se poate întâmpla și când atingem clanța unei uși sau alt obiect din metal, deoarece acest material este un bun conductor al electricității. Energia statică apare și la coafor, când părul nu este bine umezit, înainte de a-l coafa.

Foto: wikipedia