Actual Lifestyle

De ce Simona Halep, dopată, a pierdut meciul la US Open? Fostul antrenor australian o apără mai tare decât românii

De ce Simona Halep, dopată, a pierdut meciul la US Open? Fostul antrenor australian o apără mai tare decât românii
Foto: Simona Halep și Daria Snigur la US Open/Profimedia

Încet-încet, în mediul public și în media, apar tot mai des păreri care accentuează ideea că Simona Halep a recurs la substanța de dopaj. N-au apărut probe noi, dar ce contează! Ca de obicei, românii nu au îndoieli.

Se spun sau se scriu mai mult verdicte decât să avem rezerve fiindcă ne lipsesc informații esențiale și răspunsuri la întrebări.

De ce Simona Halep, dopată, a pierdut meciul la US Open?

Se decretează deja că sportiva nu are nicio șansă ca să schimbe decizia de suspendare provizorie, că nu poate fi iertată chiar dacă i-a dat cineva din staf medicamentul sau ceva care să conțină substanța interzisă.

Se inventariază sponsorii care îi vor anula contractele și câți bani va pierde Simona pentru că a fost prinsă dopată.

Deja, susțin unii, că și acțiunea de la Tribunalul de Arbitraj de la Lausanne e degeaba – Simona Halep a picat testul anti-doping, deci e vinovată pentru că substanța a fost găsită în corpul ei.

Se trece cu vederea că Simonei i s-au recoltat probele după partida de la US Open 2022, turneu de Grand Slam, când a fost eliminată de debutanta Daria Snigur, scor 2-6, 6-0, 4-6. Adică pe 29 august, chiar în prima zi de competiție, turneu ce s-a încheiat pe 11 septembrie.

Întorcându-ne în timp, iată ce scria presa sportivă: „Site-ul WTA a aplaudat la scenă deschisă performanța fantastică reușită de Daria Snigur, care la finalul partidei a izbucnit în lacrimi și a dedicat victoria poporului ucrainean care suferă teribil din cauza războiului declanșat de Rusia”.

Și atunci, știind toate acestea, nu mai degrabă punem întrebări, ne îndoim un pic de acuzațiile aduse în loc să ne punem la zid sportiva?

Dacă Simona Halep se dopase pentru acea partidă cu acel medicament interzis, de ce a jucat atât de prost încât să piardă partida în fața unei începătoare?

Rostul unui dopaj nu este să te facă mai puternic și să învingi?

Fostul antrenor al Simonei, Darren Cahill, are încredere totală în sportiva noastră

Fostul antrenor al Simonei Halep, australianul Darren Cahill a postat un text amplu pe pagina sa de Instagram, text în care îi ia apărarea sportivei noastre.

„Chiar dacă nu mai lucrez cu Simona, aș vrea să mă adresez clar persoanei pe care o cunosc și sportivei cu care am lucrat timp de 6 ani.

În primul rând, și cel mai important, NU există nicio șansă ca Simona să fi luat cu bună știință sau în mod intenționat vreo substanță de pe lista substanțelor interzise. Niciuna. Zero.

Ea este o atletă care a subliniat orice lucru care i-a fost prescris de un profesionist medical (ceea ce a fost rar) sau orice supliment pe care l-a folosit sau l-a luat în considerare. Simona a uzitat de cuvintele`vă rugăm să verificați de două ori acest lucru, de trei ori acest lucru pentru a vă asigura că este legal, sigur și permis. Dacă nu sunteți sigur, nu-l iau`.

Amândoi credem în programul de testare ITIA și discutam adesea despre de câte ori a fost testată, atât la turnee, cât și la întâmplare. Ea a făcut-o fără să se plângă, având siguranța că știa că și alți sportivi sunt testați la fel de des. Pentru ea era important să concureze împotriva unor sportivi curați. Este important pentru toată lumea și, deși sistemul nu este perfect, funcționează.

Integritatea Simonei este ireproșabilă, își respectă colegii, iubește jocul și are întotdeauna picioarele bine înfipte în pământ, fiind o campioană umilă și accesibilă.

Am stat cu mândrie și admirație în fața persoanei în care s-a maturizat, urmărind compasiunea pe care a arătat-o celorlalți. Nu mă refer la lucrurile pe care lumea tenisului ajunge să le vadă, ci vorbesc despre bunătatea și grija pe care foarte puțini au norocul să le experimenteze. Genul de acțiuni care sunt făcute din dragoste și nu pentru publicitate.

Onestitatea a fost întotdeauna cea mai mare putere și cea mai mare slăbiciune a ei. Râdeam adesea de faptul că nu știe să joace și nu știe să spună o mică minciună. Puneți-i o întrebare într-o conferință de presă și ea va da un răspuns sincer. Își poartă starea de spirit pe umăr pentru ca lumea să o vadă, la bine și la rău. Aceasta este Simo. Ceea ce vedeți este ceea ce obțineți. Și-a construit o carieră și o moștenire uimitoare făcând lucrurile pe calea cea mai grea. Așa cum trebuie.

Acum va urma un proces care va dezvălui răspunsurile la multe întrebări. Așa cum a spus Simona, cel mai greu meci din viața ei începe acum.

Eu cred în ea. Întotdeauna am crezut și pot spune sincer că niciodată nu am crezut mai mult ca acum în această problemă. Sunt alături de Simo.”

Desigur, nimeni nu vrea să acopere trișorii sau să-i accepte. Dar, având în vedere că știm destul de puține lucruri despre cazul de față, n-ar fi mai bine să ne abținem să o călcăm în picioare pe românca noastră până la o concluzie finală și oficială?