Actual Lifestyle

Cum a fost depistată o jucătoare de tenis că s-ar fi dopat la o competiție desfășurată în România și cum a anulat suspendarea

Cum a fost depistată o jucătoare de tenis că s-ar fi dopat la o competiție desfășurată în România și cum a anulat suspendarea
pixabay

Cazul Simonei Halep ține acum paginile tuturor ziarelor importante din lume. Dar ne-am amintit și cum, anul trecut, am avut o acuzație de dopaj chiar la o competiție desfășurată în România. E interesant cum s-au desfășurat atunci procedurile, dar mai ales cum a scăpat sportiva de suspendarea.

Cu ceva timp în urmă, o jucătoare de tenis din Turcia s-a apărat după ce a fost depistată pozitiv la controlul antidoping și a motivat că problema i se trage de la carnea de vită.

Cum a fost depistată o jucătoare de tenis că s-ar fi dopat la o competiție desfășurată în România

Jucătoarea de tenis din Turcia care a fost depistată dopată în România se numește Cagla Buyukakcay (32 de ani). Ea a fost suspendată de către Federația Internațională, după ce a picat un test anti-doping susținut la Cluj, în cadrul turneului Winners Open 2021, desfășurat în luna august.

Pe 4 noiembrie 2021, tenismena din Turcia a fost suspendată provizoriu de ITF ( Federația Internațională de Tenis). Jucătoarea din Turcia a cerut apoi o reexaminare a probei.

Sportiva însă s-a apărat și a negat vehement că ar fi apelat la substanțe interzise. Ea a afirmat că problema de fapt i se trage de la două fripturi de vită pe care le-a mâncat la Cluj-Napoca.

Cagla Buyukakcay. Foto: Facebook/EVZ

Mai mult decât atât, sportiva de origine turcă a afirmat că nici măcar nu a auzit în viața ei de substanța respectivă. Ulterior tot ea a aflat că ractopamina este greu de achiziționat, pentru că vânzarea ei este interzisă în multe țări.

„Nu am auzit niciodată despre această substanță, dar am căutat date despre ea. Ceea ce vă rog să faceți și voi. E o substanță de uz veterinar folosită în unele țări pentru a crește masa musculară la animale. Pentru că vânzarea acestei substanțe este foarte bine controlată, nu poți cumpăra ractopamină în Turcia sau în străinătate.

Ar fi imposibil pentru o jucătoare de tenis să facă rost de ea. Singura mea explicație este că am consumat carne contaminată cu această substanță. Am oferit chitanțe celor de la ITF în care le-am arătat că am mâncat de două ori friptură în zilele dinaintea meciului, dar nu am fost înțeleasă”, a scris pe social media jucătoarea de tenis din Turcia.

Sportiva a reușit să câștige un proces și i s-a ridicat suspendarea

Anul acesta, în vară, tenismena Cagla Buyukakcay a obținut anularea suspendării, după cum a publicat toată presa sportivă internațională. Suspendarea de doping a jucătoarei turce a fost ridicată după ce o instanță independentă din Anglia a întors hotărârea luată de Agenția Mondială Antidoping (WADA).

Sportiva a anunțat victoria printr-o postare pe Twitter:

„Sunt fericită să vă anunț că suspendarea provizorie dictată de ITF a fost ridicată ca urmarea a deciziei luate de Tribunalul Independent.

Am fost forțată să stau departe de tenis, pasiunea vieții mele, pentru câteva luni. Am încercat să rămân într-o stare bună într-o perioadă extrem de dură pentru un sportiv. 

Mi-am promis că voi face tot ce-mi stă în putință pentru a-mi dovedi nevinovăția, știam că n-am făcut nimic rău, și iată că am reușit”, a scris Cagla pe Twitter.

De unde și de ce Simona Halep este acuzată de doping

Potrivit materialelor analiză ale Infoactual, 1. Cine a trădat-o pe Simona Halep? Opinii periculoase despre amestecul antrenorului francez și 2. Ion Țiriac nu-l menajează deloc pe antrenorul Simonei Halep, lucrurile nu sunt simple deloc, dar nici fără de speranță, așa cum s-a întâmplat și în cazul tenismenei din Turcia. Există deci un Tribunal Independent căruia i se poate adresa și Simona Halep.

Se pare că, deocamdată, Simona Halep este prinsă ca într-o menghină de ceva ce acum reprezintă o enigmă chiar și pentru ea, după cum a declarat public.