Actual International

De ce Volodimir Zelenski refuză categoric să participe la Summit-ul G20 și ce decizii vor fi luate la întâlnirea liderilor lumii

zelenski
Infoactual

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, joi seară, că nu intenționează să participe la summit-ul G20 din Indonezia și a relatat și care sunt motivele pentru care refuză categoric să fie alături de marii liderii ai lumii în acest context seminifcativ pentru întreaga omenire.

De ce Volodimir Zelenski refuză categoric să participe la Summit-ul G20 și ce decizii vor fi luate la întâlnirea liderilor lumii

Indonezia găzduiește întâlnirea G20, grupul naţiunilor puternic dezvoltate şi emergente, și l-a invitat pe Volodimir Zelenski la summit în contextul în care se va discuta despre ajutorul oferit Ucrainei în contextul conflictului armat cu Rusia. Summit-ul din Indonezia se va ține pe insula Bali, în zilele de 15 și 16 noiembrie 2022.

Anunțul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost făcut în seara de joi. Zelenski, citat de agenția de presă ucraineană Ukrinform, spune că nu intenționează să participe la summit-ul G20 din Indonezia dacă acolo va fi prezent și liderul rus Vladimir Putin. Șeful de la Kiev impune comunității celor mai puternice 20 de țări din lume să aleagă ori una ori alta, adică Ucraina sau Rusia.

Poziţia mea personală şi poziţia Ucrainei este că, dacă va participa liderul Federaţiei Ruse, atunci Ucraina nu va participa”, a spus ferm și răspicat liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

Am avut un apel telefonic cu preşedintele Indoneziei Joko Widodo. Am discutat despre importanţa continuării Iniţiativei privind cerealele. Ucraina este pregătită să continue să fie garantul securităţii alimentare globale. A fost acordată atenţie şi pregătirilor pentru Summitul G20”, a scris Zelenski pe contul de Twitter.

Dar nici Federația Rusă nu a anunțat în mod oficial dacă președintele Putin va participa sau nu la acest summit. În ultima luare de poziție, liderul de la Kremlin a dat asigurări că țara sa va onora prezența la summit-ul G20, dar s-a ferit să precizeze dacă el va conduce delegația sau cunoscutul ministru de externe, Serghey Lavrov.

În privința unei întâlniri mult-așteptate între patru ochi Joe Biden – Vladimir Putin, Casa Albă a informat punctat, încă de săptămâna trecută, că preşedintele SUA nu intenţionează, în acest moment, să aibă vreo întrevedere bilaterală cu omologul său rus.

Mai multe state au declarat concret sau au lăsat să se înțeleagă faptul că Vladimir Putin nu este bine venit la summit-ul de anul acesta.

Foto: Shutterstock/Colaj

Ce decizii sunt așteptate după întâlnirea G20

După cum se știe, din grupul G20 fac parte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, Statele Unite, Turcia şi Uniunea Europeană.

Volodimir Zelenski a fost invitat la summit de Indonezia, chiar dacă Ucraina nu este membră a G20, şi anunţase anterior că va participa, cel puţin în format virtual.

Asistenţa acordată Ucrainei se află pe masa discuţiilor dintre statele G20.

Printre deciziile așteptate sunt cele legate de soarta războiului din Europa (ruso-ucrainean), problema alimentară, a resurselor energetice și desigur cea a refugiaților, acestea fiind cele mai stringente probleme ale omenirii la ora actuală.

Totodată, președintele Zelnski a cerut eliminarea Rusiei din grupul G20. 

Anterior, G7 a anunțat că se va implica în războiul din Ucraina. Grupul celor mai dezvoltate șapte națiuni de pe glob (G7) a decis să se implice în războiul din Ucraina. G7  a anunțat deja că va furniza asistenţă umanitară suplimentară Kievului, în contextul în care se anunță o iarnă teribilă pentru poporul ucrainean.

Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei, ţară care exercită Preşedinţia G7, a precizat că „partnerii din G7 pregătesc un nou set de măsuri de asistenţă umanitară pentru sezonul de iarnă. Aceste ajutoare evidenţiază că nu vom accepta încălcarea dreptului internaţional”.