Actual Diverse

De la 1 august 2022 cresc accizele pentru tutun și băuturi alcoolice. Cu cât se scumpesc țigările

De la 1 august 2022 cresc accizele pentru tutun și băuturi alcoolice. Cu cât se scumpesc țigările
evz.ro

Începând cu luna august 2022, fumătorii  vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru țigări. Astfel, acciza la țigări va crește cu 31 de lei, începând cu prima zi a lunii august a acestui an.

Care este motivul scumpirii tutunului, dar și a băuturilor alcoolice

De la 1 august 2022, accizele pentru tutun și băuturi alcoolice vor fi majorate, având în vedere că nivelul accizelor pentru aceste produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului fiscal, potrivit proiectului de ordonanţă pentru modificarea Codului Fiscal, publicat în seara zilei de ieri, 04 iulie 2022.

Pachetul de țigări se va scumpi gradual. Este posibil ca fumătorii să plătească mai mult cu 60 de bani pentru țigări, însă, cel mai probabil, va fi stabilit un calendar de creștere în mai multe etape.

Ce prevede proiectul de ordonanță

În acest context, în Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul, se precizează următoarele:

„În vederea respectării cerinţei prevăzute la art. 10 alin. (2) din Directiva 2011/64/UE şi pentru a fi evitată declanşarea acţiunii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor (infringement) împotriva ţării noastre, se propune creşterea nivelului accizei totale pentru ţigarete, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete, precum şi adoptarea unui nou calendar de creştere graduală a nivelului accizei totale pentru ţigarete ţinând cont de necesitatea respectării legislaţiei unionale în domeniul produselor din tutun, securizarea veniturilor bugetare şi asigurarea predictibilităţii fiscale necesară sectorului. Ţinând cont că potrivit art. 343 alin. (5) din Codul fiscal, acciza specifică pentru ţigarete se determină pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi al accizei totale, precum şi faptul că începând cu data 1 august 2022 va creşte nivelul accizei totale pentru ţigarete, se impune actualizarea nivelului accizei specifice pentru ţigarete. În ceea ce priveşte procentul legal al accizei ad valorem aplicat asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, se propune diminuarea acestuia cu un punct procentual pe an, începând cu 1 august 2022, astfel că acesta va fi de 10% în anul 2025. Se propune majorarea cuantumului accizei minime pentru ţigarete datorate, de la de 97% din nivelul accizei totale pentru ţigarete la 100% din nivelul accizei totale pentru ţigarete prevăzut în anexa nr. 1″.