Info Actual

Info Actual > Diverse > Decizie BOR. Fără împărtășanie la slujba de duminică. Deocamdată
Diverse

Decizie BOR. Fără împărtășanie la slujba de duminică. Deocamdată

Decizie BOR. Fără împărtășanie la slujba de duminică. Deocamdată. Împărtășirea credincioșilor se amână pentru o perioadă scurtă de timp. Decizia a fost luată până când se va termina consultarea cu toate bisericile ortodoxe și se va găsi altă soluție decât împărtășirea cu lingurițe de plastic.

Patriarhul Daniel a trimis anterior o scrisoare Sfântului Sinod, cerând o consultare pe această problemă.

„Nu este nimic nou și nimic contrar teologiei liturgice a Bisericii, care are menirea să-l ghideze pe omul credincios printr-o lume reală, confruntată uneori cu crize grave, inclusiv medicale. În anumite contexte trebuie să trecem proba realismului creștin, care ne protejează de orice formă de abordare magică a „celor sfinte” si de punerea în conflict a credinței profunde cu rațiunea practică.

Creștinismul autentic, hrănit din fidelitatea față de tradiția genuină a Evangheliei și față de cea filocalică, patristică, nu pune în conflict artificial credința și rațiunea, ci le cultivă cu discernământ”, este mesajul Biserii Ortodoxe Române.

Procedura împărtășaniei a mai fost amânată tot din motive epidemice, în 1829, timp de două luni.

„Sintagma linguriță de unică folosință nu face parte din realitatea spațiului liturgic”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat pentru Digi24 că au loc consultări la nivelul bisericilor pentru problema Sfintei împărtășanii și modalitatea de oferire.

“Utilizarea linguriței la împărtășanie specifice cultului bisericilor ortodoxe și greco-catolice e act liturgic a cărui punere în practică depinde strict de responsabilitatea preoților și a credincioșilor, cenzurarea acesteia nefiind atributul statului.

Sintagmele linguriță de unică folosință, pahar de unică folosință nu fac parte din vocabularul și realitatea spatiului liturgic ortodox sau greco-catolic, de aceea, aceste lucruri fac parte dintr-o viziune a unei instituții laice care nu poate avea acte de intruziune în zona strict liturgică”, a declarat Vasile Bănescu.