Politică

Elena Udrea condamnată definitiv la 6 ani de închisoare. Câți ani va executa din pedeapsă

Elena Udrea condamnată definitiv la 6 ani de închisoare. Câți ani va executa din pedeapsă

Completul de cinci judecători a respins definitiv căile extraordinare de atac introduse de Elena Udrea și Rudel Obreja. Condamnarea la închisoare rămâne valabilă, după decizia definitivă de astăzi.

Elena Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”!

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a condamnat-o definitiv, în iunie 2018, pe fostul ministru Elena Udrea la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Un complet de cinci judecători de la Instanţa Supremă a respins apelul declarat de Udrea şi de către ceilalţi inculpaţi, fiind menţinută sentinţa dată de instanţa de fond. De asemenea, instanţa a respins cererea depusă de Elena Udrea privind repunerea procesului pe rol.

Dosarul a fost instrumentat de procurorul DNA Marius Bulancea, care a anchetat modul în care a fost organizat din bani publici meciul de box din 2011 de la Romexpo dintre Lucian Bute și francezul Jean-Paul Mendy pentru centura de campion IBF la categoria supermijlocie.

Astfel, Elena Udrea trebuia să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.

La ultimul termen al procesului, cel de luni, procurorul DNA de ședință a susținut în fața completului de judecată, în consens cu avocații și inclupații, admiterea contestației în anulare a celor condamnați pentru corupție. Acest lucru ar fi însemnat definințarea sentinței și rejudecarea apelului.

Decizia instanţei a fost luată cu majoritate de voturi şi este definitivă, astfel încât Elena Udrea va merge la închisoare.

Din pedeapsa de 6 ani, Elena Udrea va putea efectua 2/3 și din restul rămas vor fi scăzute zilele de arest efectuate în România și Costa Rica. De asemenea, pentru purtare exemplară, va putea beneficia de scăderea altor zile de arest.

Poliția a ajuns la casa Elenei Udrea din Corbeanca, iar pentru ea va urma o perioadă de carantină, apoi va fi dusă la unul dintre penitenciare.

Elena Udrea nu a fost găsită de polițiștii de la Urmăriri din Poliția Capitalei la domiciliul iubitului ei din Corbeanca, Adrian Alexandrov. Acesta era acasă, dar nu a vrut să dea nicio declarație presei, atunci când a ieșit din vilă și s-a urcat în mașină. Se pare că Elena Udrea a mai fost căutată de polițiști la o adresă, dar nu a fost găsită. Se speculează de reporterii tv că Elena Udrea ar fi fugit din țară. Este drept că ea nu avea interdicție de părăsire a țării.

Știre în curs de actualizare.