Actual Diverse

Decizie halucinantă: cât va plăti pentru neglijență fiul unei doctorițe dintr-un sat pentru că ciobănescul lui a mutilat o fetiță

Decizie halucinantă: cât va plăti pentru neglijență fiul unei doctorițe dintr-un sat pentru că ciobănescul lui a mutilat o fetiță
Foto: pixabay

Deciziile instanțelor sunt haotice și luate aleatoriu, în toată țara. Unii scapă nepedepsiți, cu pedepse minime, nesemnificative, în timp ce alții sunt copleșiți, având de tras ani grei de închisoare pentru mai nimic. Sigur, există și excepții de la regulă.

Decizie halucinantă: cât va plăti pentru neglijență fiul unei doctorițe dintr-un sat, pentru că ciobănescul lui a mutilat o fetiță

Două fetiţe au fost atacate de ciobăneştii germani ai unui proprietar de astfel de câini de rasă. Una dintre copile a rămas cu sechele fizice și psihice. Judecat pentru vătămare corporală din culpă, proprietarul câinilor a primit o pedeapsă simbolică, în partea de judecată penală.

Între timp s-a dat și verdictul Curții de Apel Iaşi, pentru că presupusul proprietar al câinilor contesta decizia primei instanțe din Bârlad și susținea cu tărie că nu erau câinii lui, deși martorii oculari afirmă contrariul. Instanța ieșeană l-a găsit ca fiind și proprietar al câinilor, dar și vinovat, menținând decizia primei instanțe bârlădene.

Poveste incredibilă, dar adevărată: Atacul s-a produs în plină zi, chiar în faţa dispensarului sătesc. Doar intervenţia unui sătean, care a strigat la câini şi a aruncat cu pietre în ei a făcut ca incidentul să nu se sfârşească într-o tragedie. Chiar şi aşa, una dintre fetiţe a fost grav rănită. După aproape cinci ani, operaţii şi tratament psihologic, încă nu se poate spune că fetița şi-a revenit. Cei apropiați povestesc că micuța a fost mutilată, rămânând inclusiv cu sechele fizice.

În septembrie 2017, Bianca P., din satul Epureni din apropierea orașului Bârlad, şi-a trimis cele două fetiţe, de 9 şi 10 ani, la magazinul sătesc, pentru a cumpăra câte un suc.

În apropierea magazinului, fetiţele au fost atacate de doi câini din rasa ciobănesc german, aparţinând unui localnic. Una dintre fetiţe a reuşit să scape fugind pe lângă o troiţă spre biserică, dar a doua a fost prinsă de cele două animale, acestea muşcând-o de mai multe ori. Un sătean aflat în zonă a reuşit să alunge câinii, iar fetiţa s-a refugiat pe terasa magazinului. De acolo a fost preluată de ambulanţă şi transportată de urgență la Spitalul din Bârlad.

Despre câini se știe că aceștia s-ar fi aflat, la vreme respectivă, în proprietatea fiului doctoriței satului. Deși inițial a recunoscut ca fiind unul dintre câinii lui care stătea nelegat în curte, ulterior acesta a revenit asupra declarației și a spus că nu erau câinii lui, în sat existând și alte familii cu astfel de câini, declarație pe care proprietarul de câini o susține și astăzi.

Un martor aflat la fața locului povestește că au fost implicați în cazul dat doi câini, în timp ce alți oameni spun că a fost vorba doar despre unul care a atacat în mod agresiv.

Decizia instanței

Inițial, magistraţii Judecătoriei Bârlad l-au condamnat pe Prisecaru la un an şi jumătate de închisoare, dar cu suspendare, ca şi la plata a 70.000 lei, ca daune morale şi materiale către familia victimei şi a 7.600 lei reprezentând costul tratamentului aplicat la spitalul din Bârlad şi al transportului efectuat de ambulanţă.

Sentinţa a fost atacată de Prisecaru, presupusul proprietar, cazul intrând pe rolul Curţii de Apel ieşene. Prisecaru a reafirmat că fetiţa nu fusese atacată de câinii lui, în sat existând cel puţin încă două persoane care deţin câini de aceeaşi rasă. A subliniat diferenţa radicală între declaraţia dată de martor în faţa procurorilor şi cea dată în instanţă. Şi-a explicat cele spuse operatorului serviciului 112 printr-o simplă confuzie.

Inițial și el crezuse că al treilea câine al său, lăsat în curte, fusese cel care atacase, dar și-a dat seama între timp că nici acesta nu era câinele vinovat de atacul incredibil de violent. Totodată, bărbatul a cerut anularea despăgubirilor la care fusese obligat, arătând că există deja o acţiune civilă care vizează acest aspect, potrivit ZdI.

Sentinţa definitivă este dată de Iaşi: Judecătorii au concluzionat că nu există dubiu cu privire la identitatea câinilor care le atacaseră pe cele două fetiţe.

Condamnarea penală a acestuia a fost menţinută. În schimb, a fost înlăturată din sentinţa Judecătoriei Bârlad referirea la despăgubirile civile. Acestea urmează să fie analizate în continuare de instanţele locale.

O primă sentinţă a fost dată de Judecătoria Bârlad în ianuarie 2020, când s-au stabilit daune civile totale de 42.000 lei. Apelul declarat de Prisecaru a fost suspendat în octombrie 2020, în aşteptarea finalului procesului penal. Decizia la secția penală fiind definitivă, la Iași, urmează judecarea cauzei în civil.