Actual

Decizia instanței din procesul de azi: Rudel Obreja se va putea trata de cancer în spital, executarea pedepsei fiind suspendată

Decizia instanței din procesul de azi: Rudel Obreja se va putea trata de cancer în spital, executarea pedepsei fiind suspendată
Arhiva infoactual.ro

Up Date: În urmă cu câteva minute, jurnalistul Ovidiu Zară a transmis pe pagina lui de Facebook că judecătorii au decis suspendarea executării pedepsei lui Rudel Obreja pentru a se putea trata.

Știrea inițială despre începerea procesului de azi

Azi, 22.07.2022, la ora 11: 00,  Tribunalul Ilfov a început să judece suspendarea executării pedepsei privative de libertate a lui Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box.

Politicianul Gelu Vișan a acuzat că deținutului Rudel Obreja (diagnosticat cu cancer pancreatic)  i-a fost refuzat consultul medical de specialitate, asta în condițiile în care, de 3 luni, pacientul acuza dureri puternice.

La dosar a ajuns azi și Raportul INML, care propune suspendarea pedepsei pentru Rudel Obreja. Adica confirma gravitatea bolii. De asemenea, transmite reporterul Evenimentului zilei aflat la fața locului, procurorul de ședință a cerut și el instanței întreruperea pedepsei pentru ca deținutul să poată fi tratat într-un spital specializat.

„Solicit public Parchetului General demararea unei anchete privind tentativa de crimă în cazul lui Rudel Obreja”

Fostul senator român Gelu Vișan a declarat: „Azi, 22 07 2022, sesizez public Comitetul Pentru Prevenirea Torturii și Relelor Tratamente al Consiliului Uniunii Europene pentru încălcarea Dreptului la Asistență Medicală și Dreptului la Viață în cazul lui Rudel Obreja. În fapt, Rudel Obreja, deținut, care a acuzat dureri înfiorătoare timp de aproape trei luni, a fost dus la un control de specialitate după trei luni, fiind diagnosticat cu cancer de pancreas într-o formă avansată. Din discuțiile cu medicii există certitudine că în timp de trei luni cât i s-a refuzat consultul de specialitate, starea de sănătate a lui Rudel Obreja s-a deteriorat, punându-i-se viața în pericol. De asemenea, solicit public Parchetului General, doamnei Gabriela Scutea, Procuror General al României, demararea unei anchete privind tentativa de crimă în cazul lui Rudel Obreja”, citează evz.ro

Totodată, Gelu Vișan cere și retragerea dreptului de liberă practică a tuturor medicilor care au refuzat să-l trateze pe Rudel Obreja.

Ce spune Consiliul Mondial de Box

Consiliul Mondial de Box a declarat că:

  • Rudel Obreja a fost acuzat pe nedrept în dosarul Gala Bute;
  • lipsa tratamentului pentru pacientul suferind de cancer constituie o tentativă de crimă.

În contextul actual, organizația a transmis: „Consiliul Mondial de Box este serios îngrijorat de rapoartele recente din România care confirmă că fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, este în continuare deținut și nu are acces la îngrijiri medicale adecvate. Rudel Obreja a fost diagnosticat recent cu cancer pancreatic în stadiu avansat. Există indicii puternice că acesta ar fi fost condamnat pe nedrept în celebrul caz Gala Bute. Codurile internaționale aplicabile interzic tortura și tratamentul inuman al persoanelor încarcerate. Pe scurt, WBC consideră că dreptul la viață al domnului Obreja a fost profanat. WBC pune drepturile omului mai presus de orice alte considerente. În consecință, domnul Obreja ar trebui să fie eliberat imediat pentru a putea primi îngrijiri medicale adecvate și pentru a beneficia de sprijinul familiei sale. Îndemnăm Guvernul României și toate instituțiile naționale competente să ia toate măsurile adecvate pentru a oferi o reparație adecvată în acest caz și pentru a se asigura că drepturile domnului Obreja sunt respectate, protejate și îndeplinite”.