Actual International

Declarație extrem de periculoasă. China afirmă că reunificarea cu Taiwanul poate fi făcută cu forța ca ultimă soluție

Declarație extrem de periculoasă. China afirmă că reunificarea cu Taiwanul poate fi făcută cu forța ca ultimă soluție
EVZ

Un purtător de cuvânt al Partidului Comunist a făcut o declarație extrem de periculoasă, sâmbătă, 15 octombrie 2022. Potrivit opiniei acestuia, China își rezervă dreptul de a folosi forța asupra Taiwanului ca ultimă soluție în condiții convingătoare, deși reunificarea pașnică este prima sa alegere.

Declarație extrem de periculoasă. China afirmă că reunificarea cu Taiwanul poate fi făcută cu forța ca ultimă soluție

Președintele Xi Jinping se pregătește pentru un nou mandat. Mai mult ca posibil vine și declarația oficialului chinez Sun Yeli care a spus, într-o conferință, că ”reunificarea Chinei și Taiwanului îndeplinește interesele tuturor, inclusiv ale compatrioților din Taiwan.”

”China își rezervă dreptul de a folosi forța asupra Taiwanului ca ultimă soluție în condiții convingătoare, deși reunificarea pașnică este prima sa alegere”.

Declarația aprține oficialului de la Beijing și opinia a fost exprimată în mod public.

Congresul Partidului Comunist Chinez, aflat acum la putere, se va desfășura timp de o săptămână, începând de azi, duminică, 16 octombrie 2022. El va avea loc începând de duminică, în marea Sală a Poporului din Piața Tinanmen, și se va încheia sâmbăta viitoare.

Presa internațională s-a grăbit în mare parte să îi dea câștig de cauză președintelui în exercițiu Xi Jinping. Câștigul său va evidenția faptul că președintele chinez va deveni cel mai puternic lider de la Mao Zedong încoace.

Prioritățile președintelui Xi Jinping, vizibile de-a lungul timpului, sunt acestea: securitatea, expansiunea rolului statului economic, întărirea armatei, politica externă mai asertivă și intensificarea presiunii de a anexa Taiwanul.

Pe de altă parte, ministrul taiwanez al Apărării, Chiu Kuo-cheng, a anunțat recent faptul că avioanele de luptă chineze sau dronele care intră în spațiul aerian al Taiwanului vor fi considerate ca fiind „un prim atac”.

„În trecut, am spus că nu vom fi primii care lovesc, ceea ce înseamnă că nu vom trage primul foc fără ca (China) să lanseze mai întâi obuze de artilerie sau rachete”, a afirmat ministrul taiwanez Chiu Kuo-cheng.

Oficialul din Taiwan a făcut aceste remarci în timp ce se adresa parlamentarilor cu privire la amenințările reprezentate de recenta serie de măsuri de escaladare a Chinei. Declarațiile lui au venit pe fondul situației din ce în ce mai instabile din zonă și a presiunii militare a Beijingului.