Actual

Deficit de forță de muncă în industria turismului. Cum vede Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, întreaga problemă

Daniel Cadariu

Potrivit informațiilor oferite pentru B1 TV, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu (PNL) anunță un deficit de 50.000 de persoane în industria turismului. Românii decid să lucreze în străinătate, iar aducerea de oameni din Orientul Îndepărtat implică anumite dificultăți.

Nivelul de salarizare, principala problemă pentru care românii preferă să lucreze în străinătate!

Daniel Cadariu (PNL) a anunțat că în acest moment România se confruntă cu un deficit de forță de muncă de circa 50.000 de salariați. Dintre aceștia, aproximativ 20.000 de salariați sunt necesari pentru sezonul estival:

„Noi am tot dicutat cu reprezentanții formelor asociative din turism în ultima perioadă despre acest aspect. Acum, în activitatea de turism, e un deficit de circa 50.000 de salariați, doar pe litoral e un deficit de 20.000 de salariați pentru sezonul estival.

E o problemă acută a domeniului, motiv pentru care am avut discuții mai ales pe ce înseamnă forța de muncă de import, de regulă din afara UE. Am avut întâlniri multiple. Într o primă fază la Ministerul de Externe, apoi la noi la Minister.

De regulă, zona țintă a celor din turism e Orientul Îndepărtat – India, Nepal, Bangladesh. De acolo provine, de regulă, forța de muncă în turism, dar sunt anumite probleme mai ales la cei de la Inspectoratul General pentru Imigrări,dar o problemă e cert și la MAE deoarece la unele din mările ținte nu avem misiuni diplomatice, nici măcar consulate, iar în principala sursă de forță de muncă, India, personalul de la misiunea dipomatică e realmente copleșit.

Cei de la MAE au făcut demersuri pentru a suplimenta personalul și asigura tehnica. Adevărul e că a fost o bună perioadă de timp în care activiatea misiunilor a fost oprită din cauza pandemiei”, a declarat ministrul Turismului, pentru B1 TV.

Lipsa unui salariu motivant reprezintă principala problemă cu care se confruntă cei care doresc să se angajeze, rezultând de aici deficitul de forță de muncă. Întrebat dacă ar ajuta 200 de lei în plus la salariu ca românii să nu mai lucreze la hotelurile din alte țări, ci la noi, sau e nevoie de mult mai mulți bani, Daniel Cadariu a răspuns:

„În unele cazuri poate face diferenta, dar, realist vorbind, noi am tot discutat cu patronii din turism și ne-am exprimat opinia că în primul și în primul rând trebue să fie un salariu motivant. Poate fi și o problemă de relație de muncă. În ce măsură există o minimă empatie între angajator și angajați”, a mai adăugat acesta.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Special B1”, moderată de Nadia Ciurlin pe B1 TV.

Principalul motiv pentru care pleacă românii în străinătate, în special cei care făceau aici o muncă necalificată sau slab calificată este salariul mai mare pe care îl pot lua în state din vestul Europei. Totuși, pentru medici sau IT-ști și, în general, pentru angajații calificați, motivele sunt altele. Ei își doresc, în principal, educație și servicii publice de calitate.