Actual Diverse

Demisii în lanț a unor somități în drept din cauza fostul judecător Cristi Vasilică Danileț

Demisii în lanț a unor somități în drept din cauza fostul judecător Cristi Vasilică Danileț

Doi cunoscuți apărători ai drepturilor omului, prof. univ. Corneliu Liviu Popescu și prof. univ. dr. Corneliu Birsan, și-au dat demisia din Consiliul Științific al Noii Reviste a Drepturilor Omului.

Începând cu data de 19 decembrie 2022, Consiliul Științific al Noii Reviste a Drepturilor Omului (NRDD) nu mai are, nici presedinte si nici doi membri importanți. Totul s-a pornit după ce  fostul judecător, exclus din magistratură, Cristi Vasilică Danileț a primit premiul pentru anul 2022 „pentru realizări excepționale în promovarea libertății și demnității ființei umane”, publicând „un Laudatio pe măsura personajului”.

În consecință, prof. univ. Corneliu-Liviu Popescu, avocat în Baroul Bucuresti, a renunțat la funcția de președinte și membru al Consiliului Științific al NRDD. La scurt timp, și-a dat demisia și prof. univ.dr. Corneliu Birsan. Acesta a renunțat la calitatea de membru pe care o avea in cadrul Consiliului Stiintific al NCDD, precum si de cea a Avocatului Poporului Renate Weber, la rândul său membru al Consiliului.

Danileț a făcut parte din „sistemul criminal” alături de „torționari jegoși sfertodocți”

În demisia sa, prof.univ. Corneliu-Liviu Popescu i-a scris directorului revistei, prof.univ.dr. Gabriel Andreescu, motivele pentru care a recurs la acest gest. Acesta susține că nu se justifică premierea lui Danileț „pentru slujirea cu curaj a ideii de Justiție responsabilă, transparentă, apropiată de oameni”.

Profesorul a motivat că în perioada în care era membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a făcut parte din „sistemul criminal” alături de „torționari jegoși sfertodocti”. De asemenea, el spune că Danileț ar fi călcat în „copite” dreptul profesorul univ. dr. Corneliu Birsan și al soției acestuia, fosta judecătoare ICCJ Gabriela Birsan de a se apara, luându-le posibilitatea de a avea un proces echitabil.

Niciun torționar n-a exprimat vreo urmă de regret, n-a prezentat public nici cea mai ipocrită scuză

” (…) Eu credeam, în prostia mea (sunt profesor de Drept internațional și avocat…) că un judecător este independent și imparțial, iar nu reprezentantul cuiva. (…) Atâția ani de umilințe, de durere, de rușine au fost îndurați de doi oameni minunați, de doi profesioniști excelenți ai Dreptului.

Responsabili fiind niște torționari jegoși sfertodocti dintr-un sistem criminal, în care beneficiarul Laudatio s-a integrat perfect și n-a făcut absolut nimic pentru a apăra drepturile acestor doi oameni, asa cum jurase atunci când devenise judecator. Un jurământ care se încheie cu „Așa să-mi ajute Dumnezeu!”). Niciun torționar n-a exprimat vreo urmă de regret, n-a prezentat public nici cea mai ipocrită scuză”, se arată în demisia profesorului universitar.

Întreaga scrisoare a profesorului univ. Corneliu-Liviu Popescu poate fi citită pe luju.ro.