Lifestyle

Deși i-a crescut profitul, Tesla se confruntă cu propriile-i probleme, se arată într-un raport de ultimă oră al acționarilor

Deși i-a crescut profitul, Tesla se confruntă cu propriile-i probleme, se arată într-un raport de ultimă oră al acționarilor
EVZ

Și când credeam că Tesla nu are probleme, aflăm că de fapt are, iar acestea au fost dezvăluite de ultimul raport din aceste zile al acționarilor companiei. Lista problemelor și ce profit au obținut la finele anului 2022, în cele ce urmează.

Deși i-a crescut profitul, Tesla se confruntă cu propriile-i probleme, se arată într-un raport de ultimă oră al acționarilor

Compania de automobile electrice se confruntă cu intensificarea concurenței, cu perturbări ale lanțului de aprovizionare și cu îngrijorări legate de comportamentul lui Elon Musk.

Tesla a raportat un salt respectabil al profitului pentru ultimul trimestru din 2022, dar marjele de profit în scădere și încetinirea creșterii vânzărilor au subliniat provocările care au cântărit asupra acțiunilor producătorului auto.

Și totuși creșterea profitului cu 12% a încununat un an tumultuos care a inclus intensificarea concurenței, întreruperi ale lanțului de aprovizionare și îngrijorări cu privire la comportamentul directorului său executiv, Elon Musk.

Din raportul prezentat miercuri, 25 ianuarie 2023, de Tesla acționarilor nu reiese niciun semn că aceste probleme vor dispărea.

Anul a fost dominat de achiziția de către Elon Musk a Twitter, care a dus la plângeri din partea investitorilor Tesla că acesta își neglijează îndatoririle la producătorul auto tocmai într-un moment critic.

Anul a fost dominat de achiziția Twitter de către Elon Musk. Investitorii Tesla s-au plâns că Elon Musk și-a neglijat îndatoririle la producătorul auto, într-un moment critic. Foto: The New York Times

Acțiunile Tesla au scăzut cu 65% în cursul anului 2022, investitorii îndoindu-se că firma reacționează suficient de energic la o listă lungă de provocări și riscuri.

Printre altele, investitorii s-au temut că acționarul Musk va vinde mai mult din participația sa la Tesla pentru a finanța achiziția Twitter, inundând piața. Aceștia erau îngrijorați mai ales de perspectivele Tesla în China, cea mai mare piață auto din lume, din cauza problemelor de menținere a aprovizionării cu piese critice și a concurenței tot mai mari din partea rivalilor, precum producătorul chinez BYD.

În cursul anului 2022, BYD a depășit Tesla în ceea ce privește numărul total de mașini electrice vândute în China.

În același timp, încetinirea creșterii economice și creșterea ratelor dobânzilor în Statele Unite au amenințat să reducă numărul de persoane care își pot permite o Tesla, scrie New York Times, în ediția de joi, 26 ianuarie 2023.

Livrările din trimestrul al patrulea au crescut cu 18%, la 405.000 de vehicule, a anunțat compania la data de 2 ianuarie a.c., mult mai puțin decât se așteptau analiștii de pe Wall Street și mai puțin decât obiectivele proprii ale Tesla.