Actual International

Dezastru: Cel puțin 51 de morți în Filipine după inundațiile din timpul sărbătorilor. Ce măsuri au luat autoritățile

Dezastru: Cel puțin 51 de morți în Filipine după inundațiile din timpul sărbătorilor. Ce măsuri au luat autoritățile
DW

Sărbători înlăcrimate. Bilanțul unui dezastru natural care s-a produs în Filipine este înfiorător: cel puțin 51 de morți și mii de oameni sinistrați, care și-au abandonat locuințele din cauza urgiei naturale care s-a abătut ca din senin.

Dezastru: Cel puțin 51 de morți în Filipine după inundațiile din timpul sărbătorilor. Ce măsuri au luat autoritățile

Până marți după-amiază, 3 ianuarie 2023, cel puțin 19 persoane erau încă dispărute.

Ploile torențiale din ziua de Crăciun au ucis zeci de persoane și au făcut mii de sinistrați. În Filipine, sezonul sărbătorilor din 2022 trebuia să fie un moment de sărbătoare și o ușurare după două Crăciunuri pătate de blocaje pedepsitoare cauzate de coronavirus.

În sudul insulei filipineze Mindanao, în sudul Filipinelor, familiile s-au confruntat cu o tragedie în ziua de Crăciun, când ploile au declanșat inundații și alunecări de teren, provocând moartea a cel puțin 51 de persoane și strămutând mii de oameni, au declarat autoritățile.

Măsurile imediate: salvarea oamenilor din calea urgiei, crearea adăposturilor pentru sinistrați, asigurarea hranei pentru ei. Totodată, bisericile și organizațiile de caritate din Filipine au făcut și ele, la rândul lor, apel la fonduri de ajutorare și la ajutoare de urgență. Președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a transmis că intenționează să viziteze Mindanao, după ce călătoria sa programată anterior în China se va încheia joi, 5 ianuarie 2023.

Filipine este un arhipelag tropical care a fost lovit de-a lungul anilor de nenumărate taifunuri din Pacific și inundații catastrofale. Capitala, Manila, este deosebit de sensibilă la impactul schimbărilor climatice. Amploarea și momentul dezastrului din acest an, într-o țară care are cea mai mare populație de romano-catolici din Asia, au fost deosebit de tragice.

Până marți după-amiază, 3 ianuarie 2023, cel puțin 19 persoane erau încă dispărute, iar mii de persoane trăiesc deja în adăposturi de urgență, în Mindanao.

Drama oamenilor este fără margini

O victimă identificată a fost Laurence Grace Patarlas Rapols, o fetiță în vârstă de numai 8 ani, despre care autoritățile locale au relaltat că se afla pe motocicleta mătușii sale când a fost luată, brusc și neașteptat, de ape.

Una dintre provocările pentru salvatori este că ploile abundente au afectat în principal nordul Mindanao, o zonă care este mai puțin pregătită pentru astfel de dezastre decât alte regiuni din Filipine, a declarat Alan Tanjusay, subsecretar de stat pentru bunăstare socială.

Tanjusay a declarat că mulți oameni din Mindanao de Nord și-au petrecut sărbătorile de Crăciun și de Anul Nou mâncând alimente donate și că starea de spirit de acolo era sumbră.

Imaginați-vă că vă pierdeți casa” în ziua de Crăciun, a spus, oftând, oficialul filipinez, citat de media americană.

Cum arată vremea acum în Filipine. Inundațiile s-au diminuat, dar este posibil să apară și alte fenomene meteorologice nefavorabile. Meteorologii au declarat marți că se așteaptă la ploi mai puternice și posibile inundații cel puțin până miercuri dimineață, pe mai multe insule, inclusiv Mindanao.