Info Actual > Politică > Dezvăluire Reuters: Rusia a trimis mercenari în regiunile separatiste din Ucraina
Politică

Dezvăluire Reuters: Rusia a trimis mercenari în regiunile separatiste din Ucraina

Dezvăluire Reuters: Rusia a trimis mercenari în regiunile separatiste din Ucraina

Mercenari ruși au fost desfășurați în teritoriile ucrainene controlate de separatiști pro-ruși în ultimele săptămâni, pentru a întări apărarea în fața forțelor ucrainene într-un eventual conflict, susțin surse citate de agenția Reuters.

Trei dintre cele patru surse, susțin că au primit oferte din partea unor recrutori de mercenari ca să meargă în Donbass. Ei spun că recrutorii au refuzat să dezvăluie pe cine reprezintă. Toate cele patru surse au cerut să nu le fie dezvăluită identitatea pentru a nu se pune în pericol, scrie Reuters.

Dintre cele trei care au primit oferte, două spun că au acceptat-o, în timp ce a treia a refuzat oferta de a merge în Ucraina.

„Adună pe oricine are experiență de război”, a declarat una dintre sursele care a acceptat desfășurarea în Ucraina. El susține că a mai luptat și în Ucraina și în Siria pentru contractanți de securitate ruși, ai căror operațiuni sunt aliniate cu interesele strategice rusești.

Luptătorul citat, susține că se va alătura altor mercenari de pe partea rusească a graniței cu regiunea Luhansk, aflată sub controlul separatiștilor. Kremlinul neagă astfel de asocieri și susține că nu are nimic de-a face cu contractanți ruși privați, pe care îi descrie drept „voluntari care nu au vreo legătură cu statul rus”.

„Este prima oară când auzim așa ceva și nu știm cât de sigure sunt aceste informații”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În ultimele săptămâni, Rusia a mutat zeci de mii de trupe în zone din apropierea graniței cu Ucraina și a cerut garanții de securitate din partea Occidentului, menite, susțin rușii, să prevină folosirea Ucrainei și altor țări de la granițele sale pentru a lansa un atac împotriva teritoriului său.

Rusia că plănuiește o nouă invazie a Ucrainei

De cealaltă parte, Occidentul și Ucraina au acuzat Rusia că plănuiește o nouă invazie a Ucrainei și că urmează să atace luna viitoare.

În 2014, Rusia a anexat peninsula Crimeea, teritoriu al Ucrainei, și a dat mână liberă separatiștilor pro-ruși care au preluat controlul asupra unei părți mari de teritoriu din estul țării. De atunci, aceste forțe rebele continuă să ducă un război larvar împotriva Ucrainei.

Mercenarii ruși, folosiți pentru a submina stabilitatea Ucrainei

Alexander Ivanov, șeful Comunității Ofițerilor pentru Securitate Internațională, un ONG care reprezintă contractanții ruși în Republica Centrafricană spune că nu are „nici măcar o confirmare” a faptului că vreun mercenar rus a fost trimis în Ucraina.

Trei dintre surse au spus că nu știu să existe planuri pentru un nou atac al Rusiei asupra Ucrainei sau de pregătiri pentru un astfel de atac.

Una dintre surse, un contractant care a participat la alte operațiuni ruse din străinătate și care a ajuns deja în estul Ucrainei, a declarat că trimiterea de mercenari are scopuri defensive. Un alt mercenar a confirmat afirmația.

O altă sursă suține că nu a fost direct implicată în desfășurarea de trupe, dar că a discutat cu oameni de la fața locului care treceau prin antrenament special. Acesta spune că scopul desfășurării de mercenari este reprezentat de „activități de sabotaj” pentru a submina stabilitatea Ucrainei.

Republica Populară Donețk s-a separat de Ucraina în 2014

Republica Populară Donețk și-a autoproclamat independența față de Ucraina în 2014, când luptători separatiști au preluat controlul într-o parte de teritoriu din estul Ucrainei. Susținută de Rusia, așa-zisa republică nu a fost recunoscută internațional.

Alexander Borodai, fost prim-ministru al acestui stat autoproclamat și actual șef al Uniunii pentru Voluntari din Donbass, spune că organizația sa nu a fost implicată în recrutări de mercenari pentru estul Ucrainei. Borodai este și parlamentar în Rusia, din partea partidului lui Putin.

Luptători afiliați acestei organizații au participat, în trecut, la operațiuni în Ucraina și Siria.

„Când și dacă va fi nevoie, vom chema oameni, însă acum nu avem un apel la luptă”, a adăugat Borodai