Actual Diverse

Dictatorul Ceaușescu știa de furturile din fabrici. A vrut să se răzbune pe români

Dictatorul Ceaușescu știa de furturile din fabrici. A vrut să se răzbune pe români
EVZ

Securitatea nu i-a ascuns lui Nicolae Ceaușescu realitatea în care trăiau românii, spune un profesor universitar care a studiat viața dictatorului timp de 30 de ani.

Mitul conform căruia Ceaușescu nu ar fi știut despre neajunsurile românilor și nici de faptul că oamenii furau din fabrici sau din CAP-uri este demontat de profesorul universitar Lavinia Betea, care susține că Nicolae Ceaușescu nu era deloc străin de realitate. Acesta a ajuns la această concluzie după ce a studiat amănunțit viața fostului dictator.

„Lasă că știu eu că vă descurcați…”

„Rapoartele care veneau privind starea de infracționalitate din România, furturile care se făceau în fabrici, de la CAP-uri, acestea erau cunoscute și el știa doar o minimă parte din ele. A fost un fel de răzbunare: «Lasă că știu eu că voi vă descurcați altfel.»”, consideră Lavinia Betea, profesor de Psihologie Socială la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.

În opinia profesorului, această răzbunare s-ar fi concretizat prin sacrificiile la care au fost supuși românii în ultima decadă de comunism, în special, raționalizarea energiei și a alimentelor. Chiar și așa, Laviniei Betea îi este greu să găsească o explicație pentru schimbarea de atitudine a lui Ceaușescu față de muncitorul român, pe care a ajuns să-l bănuiască de necinste și să-l „pedepsească”.

Din ce cauză i-ar fi pedepsit pe români?

„Cum se face că un om care luptă pentru libertatea sa, după aceea suprimă libertățile celorlalți? Singurul răspuns pe care pot să vi-l dau, revin la acea patologie a puterii, în care omului respectiv i se suprimă empatia, în care el se identifică voit sau involuntar cu un anumit ideal, în care se pietrifică și nu mai ține cont de mărunta viață umană.”, e de părere profesorul universitar Lavinia Betea.

Ceaușescu își atribuise statutul de supraom, lucru explicat de profesor prin două momente din viața dictatorului, în care ar fi putut să moară, însă a supraviețuit.

„A fost la Jilava atunci când acel comando legionar i-a asasinat pe foștii demnitari și s-au oprit la celula de unde începeau comuniștii. Sau putea să moară când a fost cutremurul la Doftana.”, amintește Lavinia Betea, în podcastul Istoria Secretă, pe canalul de Youtube EVZ Capital.