International

Dictatorul nord-coreean a fost fotografiat cu un obiect misterios! „Cel mai probabil a fost introdus în țară în mod ilegal”

cadouri-primit-kim-rusia
sursa foto cronica romana

Când liderul nord-coreean Kim Jong Un a ghidat lansarea celei mai noi și mai puternice rachete balistice a țării sale în această săptămână, pe masa sa se afla un gadget neobișnuit pentru Coreea: un smartphone pliabil.

Fotografiile publicate joi de ziarul oficial Rodong Sinmun au arătat ceea ce părea a fi un telefon pliabil argintiu în carcasă de piele neagră, izbitor de asemănător cu dispozitivele Galaxy Z Flip de la Samsung sau cu telefoanele chinezești Huawei Pocket S. Fotografia de la lansarea de miercuri a rachetei balistice intercontinentale (ICBM) cu combustibil solid Hwasong-18 a declanșat instantaneu speculații cu privire la proveniența telefonului. „Dacă obiectul din fotografie este un telefon pliabil, este foarte probabil ca acesta să fi fost introdus în secret în Coreea de Nord prin China”, a relatat ziarul Joongang Ilbo din Coreea de Sud, potrivit DIGI24.

Conform sancțiunilor ONU, Coreea de Nord nu are voie să importe sau să exporte dispozitive electronice. Dragostea lui Kim pentru gadgeturi a fost un obiect de curiozitate din exterior în trecut. El a fost fotografiat folosind ceea ce păreau a fi produse Apple, inclusiv iPad-uri și Macbook-uri. Se estimează că doar aproximativ 19% din populația nord-coreeană are acces la telefoane mobile, potrivit World Factbook al Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA).

Ilegalități coreene

Nu este prima dată când Kim este imortalizat cu dispozitive electronice. În trecut, a arătat că deţine diverse produse de la Apple din SUA, inclusiv iPad-uri şi Macbook-uri. De această dată, smartphone-ul pliabil şi-a făcut apariţia în timp ce liderul suprem al Coreei de Nord a supravegheat lansarea unui nou ICBM, miercuri, 12 iulie. Este o rachetă Hwasong-18, care a zburat timp de 74 de minute şi 1001 de kilometri spre est, înainte de a se scufunda în Marea Japoniei, la aproximativ 550 de kilometri de peninsula coreeană şi nu departe de arhipelagul japonez.

„O mare explozie” s-a simţit „pe toată planeta”, a precizat Rodong Sinmun. Nu întâmplător, lansarea a avut loc în timpul summitului NATO de la Vilnius. În Lituania a fost prezent şi preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, care a semnat un acord de cooperare în 11 puncte cu Alianţa Atlantică.

În Coreea de Nord nu e ilegal să vorbești la telefon cu cetățeni din afara țării, dar e ilegal să faci comerț cu telefoane mobile chinezești. Indivizii care dețin astfel de telefoane sau le comercializează sunt considerați inamici de stat și sunt acuzați de trădare. Trei dintre indivizii intervievați de Amnesty au încercat să mituiască autoritățile când au fost prinși, iar doi dintre cei trei au fost eliberați după ce au dat șpaga.