Actual International

Din 2016 Amazon și-a îndreptat clienții spre ”o ofertă recomandată”, iar acum se confruntă cu un proces de 1 miliard de dolari

Din 2016 Amazon și-a îndreptat clienții spre ”o ofertă recomandată”, iar acum se confruntă cu un proces de 1 miliard de dolari
evz.ro

Amazon ar fi abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă. Acum se confruntă cu un proces colectiv de 1 miliard de dolari în Regatul Unit. Compania este acuzată că a folosit un algoritm ”secret” pentru a abuza de poziţia sa dominantă în comerţul electronic.

Amazon îndreaptă clienții spre ”o ofertă recomandată”

Potrivit procesului, care urmează să fie înregistrat în octombrie la Tribunalul de Apel pentru Concurenţă din Marea Britanie, Amazon dăunează clienţilor săi, îndreptându-i către ”o ofertă recomandată”, ceea ce duce la ascunderea ofertelor cu o valoare mai bună, iar consumatorii ajung să plătească mai mult pentru produse.

Potrivit procesului, Amazon exploatează aşa-numita ”Cutie de cumpărături” (Buy Box) pentru a-şi orienta cumpărătorii către propriile produse şi articole de la vânzători terţi care folosesc serviciile sale de onorare şi livrare a comenzilor.

Dar ce este caseta de cumpărături

Caseta de cumpărături este o zonă de pe paginile produselor Amazon care oferă clienţilor o opţiune cu un singur clic pentru ”Cumpără acum” sau ”Adaugă în coş”.

Explicarea întregului proces din spatele Amazon

Pentru ca vânzătorii să devină eligibili pentru Buy Box, compania Amazon stabileşte anumite criterii şi dacă sunt acceptaţi aceştia obţin avantaje de plasare pentru înregistrările lor.

Amazon foloseşte”un algoritm secret

Amazon mai este acuzată că foloseşte”un algoritm secret şi de auto-favorizare, pentru a se asigura că Buy Box conţine aproape întotdeauna bunuri vândute direct de Amazon însăşi sau de către comercianţii cu amănuntul terţi care plătesc taxe mari de depozitare şi livrare către Amazon”.

Ce spune firma de avocatură Hausfeld

Potrivit Hausfeld (o firmă specializată de avocatură care conduce litigiul), între 80% şi 92% din achiziţiile Amazon sunt efectuate cu instrumentul său Buy Box.

Si tot potrivit Hausfeld, oricine locuieşte în Regatul Unit şi a făcut o achiziţie pe Amazon din octombrie 2016 se încadrează în procesul colectiv al reclamantului.

Dacă va avea câştig de cauză, firma de avocatură Hausfeld estimează daunele totale din litigiul din regiune la 900 de milioane de lire sterline (1 miliard de dolari).