International

Din această sâmbătă, 14 mai 2022, Finlanda a rămas fără curentul Rusiei!

Din această sâmbătă, 14 mai 2022, Finlanda a rămas fără curentul Rusiei!
telegraph.md

Ca urmare a deciziei de aderare la NATO a Finlandei, acestei țări i s-au suspendat, de către Rusia, livrările de electricitate, începând din noaptea zilei de 14 mai 2022, ora 01:00.

Din 14 mai 2022, Finlanda a rămas fără curentul Rusiei !

Reacția Rusiei după anunțul de aderare a Finlandei la NATO nu s-a lăsat așteptată. Ieri, 13 mai 2022, The Guardian a scris că, pe fondul tensiunilor crescânde ale ofertei Helsinki de aderare la NATO, „forțată să suspende importul de electricitate”  începând  de sâmbătă, 14.05.2022, ora 01:00 Rusia  va suspenda livrările de electricitate către Finlanda, a anunțat furnizorul RAO Nordic, una din filialele holdingului energetic rusesc de stat Inter RAO, citează stiripesurse.ro

„Această situație este excepțională și s-a întâmplat pentru prima dată în cei peste 20 de ani de istorie comercială a noastră”, cuprinde comunicatul, în care RAO Nordic  a mai spus că „nu este în măsură să efectueze plățile pentru energia electrică importată din Rusia”.

Totodată, din cauza dificultăților în primirea plăților pentru energia electrică vândută pe piață, compania finlandeză de rețea, Fingrid, a declarat că schimburile comerciale cu energie electrică importată din Rusia vor fi suspendate „pentru moment”.

Aceeasi companie, Fingrid, a precizat că energia electrică din Rusia reprezintă aproximativ 10% din consumul total de energie electrică al Finlandei, adăugând că importurile lipsă pot fi înlocuite pe piața energiei electrice prin importul de energie electrică din Suedia și parțial prin producția internă.

Joi, 12.05.2022, liderii din Finlanda au declarat că țara trebuie să solicite aderarea la alianța NATO „fără întârziere”.

Reacția Rusiei după anunțul de aderare a Finlandei la NATO

La scurt timp de la anunțul făcut de Finlanda, Rusia nu a întârziat să reacționeze. Astfel:

  • Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova va fi „forțată să ia măsuri reciproce, de natură tehnico-militară și de altă natură”
  • Kremlinul, a declarat că Rusia va considera „cu siguranță” aderarea Finlandei ca fiind o amenințare.

De precizat este faptul că presa din Finlanda a anunțat anterior posibila întrerupere de către Rusia a livrărilor de gaze, iar aceasta din urmă a negat orice informație de acest gen.